Pişmiş patatesle kıyaslandığında daha az lezzetli olması ve sindirilmesindeki güçlükler nedeniyle çiğ patates, yaygın olarak tüketilmiyor.

çiğ patates, potato, pişmemiş

Nişastalı bir yapıya ve acı bir tada sahip olan çiğ patates, pişirildiğinde maylart tepkimesine (proteinlerin ve şekerlerin sıcaklık etkisiyle bileşik oluşturmasına, maillard reaksiyonuna) girerek lezzeti artıyor.

patates, patates soyma bıçağı, patates soyacağı, kabuklu patates

1 • Patates hangi besin ögelerini içeriyor?

%80’ine yakını sudan oluşan patates diyet posası (dirençli nişasta), potasyum, demir, B1, B2, B5, B6, B9 ve C vitaminleri içeriyor.

ekmek, havuç, çorba, mercimek çorbası, patates, yemek, yeşillik, öğün, menü

2 • Dirençli nişasta nedir?

Çiğ patates, vücut tarafından sindirilemeyen bir besin ögesi olan dirençli nişasta içeriyor. Dirençli nişasta, prebiyotik gibi davranarak bağırsakta yaşayan yararlı bakterilere enerji sağlıyor. Sonrasında ise bütirik asite dönüştürülüyor.

sindirim sistemi, bağırsaklar, barsaklar

Dirençli nişasta kan şekerini düşürüyor, insülin duyarlılığını artırıyor, tok kalma süresini artırıyor ve ağırlık kaybını destekliyor.

çiğ patates, potato, pişmemiş

3 • Çiğ patatesin yararları neler?

  • Fırınlanmış patatesle kıyaslandığında çiğ patates, iki kat daha fazla miktarda C vitamini içeriyor.
  • Çiğ patates doygunluk hissinde artışa, daha iyi kan şekeri düzeyine ve insülin duyarlılığına neden oluyor.
  • Çiğ patates suyunda bulunan aminopektin bileşiği, bağırsak mukozasındaki yaralanmaları ve dejenerasyonu mekanik olarak örterek ankilozan spondilit ve romatoit artrit gibi hastalıklarda tedavi edici rol üstlenebiliyor.

çiğ patates, potato, pişmemiş

4 • Çiğ patatesin zararları neler?

  • Çiğ patates, protein tripsin inhibitörü ve lektin gibi besinlerin sindirilmesini ve emilimini zorlaştıran bileşenler içeriyor.
  • Fazla miktarlarda tüketilen çiğ patates, içerdiği solanin ve kaconin gibi glikoalkaloit bileşenler nedeniyle toksisiteye (zehirlenmelere) neden olabiliyor.
  • Çiğ patates tüketimi hazımsızlığa ve gaz şikayetine neden olabiliyor.

Ayrıca çiğ patatesin, besin kaynaklı hastalık ve enfeksiyon riskini artırdığı unutulmamalıdır.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Patatesi tüketmeden önce doğru şekilde muhafaza ettiğinizden, yıkadığınızdan ve güneş ışığına doğrudan maruz bırakmadığınızdan emin olun. Kızartma yerine haşlama yöntemini kullanarak pişirdiğiniz patatesin enerji değerini (kalorisini) dörtte birine indirebilirsiniz. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.

20.902 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir