Ramazan bayramında aktif kalın!

Fiziksel aktivite kas gücü artırıyor, vücut duruşunu düzenliyor, yorgunluğun azalmasını destekliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Ev içi yürüyüşleri, merdiven inip çıkma, ip atlama, yerinde sayarak koşma ve fizik tedavi egzersizleri; ramazan bayramında da evde yapılabilecek basit fiziksel aktiviteler arasında yer alıyor. Kısa süreli fiziksel aktivite, besin alımını doğrudan azaltmasa da iştahı Devamı…

su, içme suyu, temiz kalabak su, hamidiye su, metal su matarası

Ramazan bayramında su tüketimimi nasıl artırırım?

Vücudun sıcaklık dengesini sağlayan, sindirime yardımcı olan ve toksinlerin vücuttan atımını destekleyen su;  ramazan bayramında en çok ihmal edilen besinlerin başında geliyor. Ramazan bayramında ve sonrasında sıvı tüketiminizi artırmak adına bu önerileri uygulayabilirsiniz: Güne 2 su bardağı ılık su ile başlayın Her ana öğününüzden hemen önce 1 su bardağı su Devamı…

ara öğün, meyve, yeşillik, süt, sağlıklı öğün

Ramazan bayramında sağlıklı beslenmenin 4 adımı

Beraberlik ve dayanışma ruhu içinde sevgi ve saygı duygularının paylaşıldığı ramazan bayramı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği özel günlerin başında geliyor. 1 • Güne kahvaltı ile başlayın Kahvaltı öğününü, güne zinde başlamanızı sağlayacak ve sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına destek olacaktır. Ramazan bayramında kahvaltı öğününe ilişkin geniş bilgi için buradaki yazımı inceleyebilirsiniz. 2 • Devamı…

etiket okuma, adam, erkek, gıda okuma, market alışverişi, ürün inceleme, ortoreksiya

Market alışverişlerinde dikkat etmeniz gereken 10 konu!

Market alışverişi yaparken daha bilinçli bir tüketici olmanıza katkı sağlayacak 10 bilgiyi sizler için derledim. Alışverişinize ihtiyaç listesi yaparak gidin. Ürünleri elinizle değil gözünüzle seçin. Sadece makul bulduğunuz ürünlere dokunun. Gıdaların etiket bilgilerini, son kullanma tarihlerini ve tavsiye edilen tüketim tarihlerini mutlaka okuyun. Sık kullandığınız besinlerin büyük boy veya çoklu Devamı…

süt, oreo, ara öğün, ayran, kefir, beyaz

4 soruda süt

Yeterli ve dengeli beslenmede önemli yeri bulunan (tam yağlı) sütün %87’si sudan, %5’i karbonhidratlardan, %3,5’i yağlardan, %3,4’ü proteinlerden ve %0,7’si minerallerden oluşuyor. 1 • Sütte hangi besin ögeleri bulunuyor? Demir minerali ve C vitamini dışında neredeyse tüm besin ögelerini içeren süt A vitamini, kalsiyum ve fosfor kaynağı olarak biliniyor. 2 Devamı…

yoğurt, kahvaltı, atıştırma

Kefir mi yoğurt mu?

Yoğurt, içerdiği probiyotikler ve prebiyotikler nedeniyle sağlığa önemli katkı sağlıyor. Fermente bir süt ürünü olan kefir, Orta Asya’da ve Kafkaslar’da yaygın biçimde tüketiliyor. Her iki besinde de bol miktarda protein, kalsiyum, B vitaminleri, potasyum ve probiyotik bulunuyor. Kefir ve yoğurdun sağlığa katkıları bakımından farkları: “Sindirim kolaylığı” Kefir, yoğurttan daha kolay tolere Devamı…

gut, diz, eklem, knee, glikozamin, kondroitin, glukozamin

Glukozamin ve kondroitin sülfat

Glukozamin ve kondroitin sülfat ileri yaştaki bireyler ve sporcular tarafından eklem hasarından korunmak amacıyla kullanılıyor. Eklem kireçlenmesi nedir? Eklem kıkırdağında meydana gelen parçalanma sonucunda hareket kısıtlanmasına ve ağrıya neden olan hastalığa osteoartrit ismi veriliyor. Bu hastalığa halk arasında eklem kireçlenmesi de deniyor. Glukozamin ve kondroitin sülfat nedir? Hem glukozamin hem Devamı…

saat, zaman, vakit, ara öğün, beyaz

İftar sonrasında nasıl beslenmelisiniz?

Oruçla birlikte beslenme düzeni değişiyor. Bu durum metabolizma hızının ve sindirimin yavaşlamasına neden oluyor. İftar öğününden sonra tüketebileceğiniz sağlıklı bir ara öğün, oruçla birlikte yaşayabileceğiniz sorunları azalmanıza imkân tanıyacaktır. İftardan sonra nasıl beslenmelisiniz? İftar öğününden sonra kullanabileceğiniz birbirine alternatif on adet ara öğün oluşturdum. 1 • İftardan sonraki ara öğün Devamı…

ramazan ayı, hurma, kuru hurma meyvesi, kuru meyve, siyah, oruç

8 çeşidiyle hurma

Kuru meyvelerden hurma, rafine şeker yerine kullanabileceğiniz en iyi besinler arasında yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle tüketim sıklığı artan hurmanın sekiz türüne birlikte göz atalım. 1 • Bağdat hurması Sarı ve parlak bir görünümü olan Bağdat hurmasının yumuşak, yuvarlak ve küçük taneleri bulunuyor. 2 • İran hurması Koyu kahverengi bir Devamı…

baskül, tartı, kilo ölçme, tartılma, yağ ölçüm cihazı, vücut analizi

Oruçluyken ne zaman tartılmalısınız?

Belirli bir zaman dilimi içinde besin veya sıvı alımından kaçınmayı ifade eden orucun karaciğer, mide, kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Oruçla birlikte beslenme düzeninin değişmesi öğün saatlerinin farklılaşmasına yol açıyor. Bu durum vücut ağırlığınızı doğru şekilde takip etmeniz gereken saat aralığını da değiştiriyor. Oruçluyken en doğru tartımın Devamı…

lamba, şehir, ramazan

Oruç tutarken sahura kalkmanız için 4 neden!

Oruç sürecinde gün doğumundan önce tüketilen öğünü ifade eden sahur, oruç tutan pek çok birey tarafından ihmal ediliyor. 1 • Sahur öğünü aşırı sıvı kaybını engelliyor Oruç gibi uzun süren açlık durumlarında vücuttaki su oranı azalıyor. Siz de sahur öğününüzü atlamayarak sıvı kaybınızın en az düzeyde kalmasını sağlayabilirsiniz. 2 • Devamı…