Besin intoleransı, gıda alerji testi

Sağlıklı beslenmede süper gıdalar: Gerçekler ve mitler

Hem besin ögeleri hem de yararlı etkilere sahip biyokimyasal bileşenler içeren besinlere süper gıda veya fonksiyonel besin deniliyor. Fonksiyonel besinler, sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için diyeti destekleyen ve yaşam kalitesini iyileştiren besinleri ifade ediyor. Fonksiyonel besinler nelerdir? Nar Açai Ceviz Pancar Somon Badem Brokoli Ispanak Böğürtlen Yaban mersini Yüksek Devamı…

kolza, kanola, sarı çiçek

Sağlıklı beslenmede kanola yağı

Kolzanın ıslahı sonucu elde edilen kanola yağı erüsik asit ve glukosinolat gibi vücuda zararlı etkileri bulunan bileşenler içeren kanola bitkisinden (Brassica napus) elde ediliyor. Kolzada bulunan zararlı bileşenler bitkinin yağına geçmiyor. Bu nedenle kanola yağı besin olarak kullanılabiliyor. Kanola yağı %62 oranında tekli doymamış yağ asidi, %32 oranında çoklu doymamış yağ Devamı…

tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

Sağlıklı kalmak için haftada bir gün somon tüketin

Soğuk sularda yaşaması nedeniyle yağlı bir balık olan somon, ülkemiz sularında yetişmediği için çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Kılçıksız ve lezzetli olması yönüyle sevilen somonun protein, potasyum, selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olduğu biliniyor. Soğuk sularda yaşayan somon balıklarında omega 3 daha yüksek miktarda bulunuyor. Somon balığının kalp-damar hastalıklarında, hipertansiyonda, kanser Devamı…

ilaç, bitki, beyaz, besin takviyesi, suplement

Kan şekerinden tiroit kontrolüne: Krom pikolinat

Pankreastan insülin salgılanmasında rol oynayan, osteoporozda, kas kütlesinin korunmasında, protein sentezinde ve kolesterol üretilmesinde etkili olabileceği düşünülen mineral, krom olarak isimlendiriliyor. Yapısında büyük oranda krom minerali içeren besin takviyelerine ise krom pikolinat deniyor. Kan şekerinin kontrolünde krom pikolinat etkili mi? Krom pikolinat hipoglisemi ataklarına karşı insülinin dengeli olarak salgılanması amacıyla kullanılabiliyor. Tiroit Devamı…

göbek, karın, mide, sikspek

Yağ yakmanızı destekleyecek 4 takviye

En tartışmalı takviyeler olan yağ yakıcılar metabolizma hızını artıran, yağ emilimini azaltan ya da vücudun yağları daha fazla kullanmasına yardımcı olan besin takviyeleri olarak tanımlanıyor. Her ne kadar obezite sorununu çözebilecek mucizevi buluşlar gibi lanse ediliyor olsalar da yağ yakıcıların etkinliği ve güvenirliği tartışılıyor. Bu nedenle yağ yakıcı takviye kullanmak yerine Devamı…

mandalina, turuncu, oranj, narenciye

Mandalina: Sağlıklı beslenmeye katkısı ve kanserden koruyucu özellikleri

Mandalina, turunç, portakal, limon, greyfurt, bergamot, lime ve kamkat gibi bitkilere turunçgiller veya narenciye adı veriliyor. 1 • Mandalinada hangi besin ögeleri bulunuyor? Mandalina diyet posası, bitkisel protein, A vitamini, B1, B2, B3 (niyasin), C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, pektin ve polifenol içeriyor. 2 • Mandalinanın kanserden koruyucu özelliği var Devamı…

okaliptus

Daha sert kahve hazırlamanızı sağlayacak 4 tüyo!

Lezzeti ve aroması bakımından kahve sert (hafif) ve yumuşak içim (kolay içim) olarak ikiye ayrılıyor. Eğer siz de benim gibi kahve dediğin sert olur diyorsanız kahvenizi daha güçlü ve sert hâle getirmenizi sağlayacak tüyolara geçelim. 1 · Telve miktarını artırın Daha sert kahve hazırlamanın en basit yolu, servis başına eklediğiniz Devamı…

bergamot, narenciye, turunçgil, meyve, yeşil

Bergamot: Besin değerleri, kanserden koruyucu özellikleri ve stres yönetiminde kullanımı

Bergamot, turunç, portakal, mandalina, limon, greyfurt, lime ve kamkat gibi bitkilere turunçgiller veya narenciye deniliyor. İtalyanca ve Fransızca başta olmak üzere Avrupa dillerine Türkçeden geçen bergamot, bey armudu kelimesinden geliyor. Bu meyve, içerdiği uçucu yağlar nedeniyle aroma vermek amacıyla siyah çaylara eklenebiliyor. 1 • Bergamotta hangi besin ögeleri bulunuyor? Bergamot Devamı…

göbete, köbete, Kırım Tatar etli hamur işi

Göbete sağlıklı bir ana öğün olabilir

Çoğunlukla yılbaşında yapılan etli bir börek çeşidi olan göbete, köbete adıyla da biliniyor. Yeni yıla bolluk ve bereket getireceğine inanılan göbetenin içi kat kat tavuk etiyle ve pirinçle dolduruluyor. Tavuk eti yerine bazen kıyma da konabiliyor. Kırım Tatarlarına özgü bir yemek olarak kabul edilen göbetenin benzeri Abhaz mutfağında bunuyor ve gubate Devamı…

sarı kantaron, st johns word, st john's wort

Sarı kantaron: Doğal antidepresanın gücü ve menopozdaki rolü

Sarı kantaron (St. John’s wort, Hipericum perforatum), ülkemizde en sık kullanılan besin takviyelerinin başında geliyor. Sarı kantaron ne işe yarıyor? İçerdiği fenolik bileşikler nedeniyle sarı kantaron antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı kantaronun yapısında bulunan flavonoitler ve hiperforin, sedatif (sakinleştirici) özellik gösteriyor. Yapısında barındırdığı hiperisin nedeniyle sarı kantaron, hafif ve orta şiddetli Devamı…

gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

Probiyotik besinler ve sağlıklı yaşam: Gerçekler ve yanılgılar

İnsan bağırsağında 100 trilyon kadar yararlı ve zararlı bakteri yaşıyor. Yararlı bakterilerden ve mayalardan oluşan mikroorganizmalara probiyotik deniyor. Probiyotikler kabaca laktobasillus, laktokokus ve bifidobakteriyum olarak üçe ayrılıyor. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser türleri ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere probiyotikler geliştirilmeye devam ediyor. Probiyotik besinler nelerdir? Kefir, yoğurt ve ayran Devamı…

mor, karnabahar, blumenkohl, sebze

Karnabaharın sağlığa katkıları neler?

Diyet lifi, B9, C ve K vitaminleri yönünden zengin bir besin olan karnabaharın ülkemiz coğrafyasında yabani lahanadan evrilerek Avrupa’ya, oradan da tüm dünyaya yayıldığı biliniyor. Karnabaharın sağlığa katkıları neler? İçerdiği sülforafan ve indol nedeniyle karnabahar kanser türlerinin gelişme riskini azaltıyor. Yüksek lif içeriğine sahip olan karnabahar daha hacimli ve yumuşak Devamı…

pişmanlık, stres, üzüntü, erkek, masa, yalnız, oturmak,pankek, hamur, bal, yağ, mevye, böğürtlen, berry,

Ham balın doğal yolculuğu: Pastörizasyon ve filtrasyon işlemlerinden arındırılmış balın sırları

Arı kovanından çıkarılan balın pastörizasyon ve filtrasyon gibi işlemlerden geçirilmemiş doğal formuna ham bal ismi veriliyor. Pastörizasyon, kristalleşmesini önlemek amacıyla balın 65-76°C sıcaklığa kadar ısıtılması işlemiyken filtrasyon, balda bulunan bileşenlerin süzülerek yapıdan ayrılmasını ifade ediyor. Pastörizasyonla balda bulunan fenolik bileşiklerin ve flavonoitlerin miktarı düşüyorken filtrasyon işlemi polenlerin azalmasına yol açıyor. Herhangi bir Devamı…