refleksoloji, ayak, podoloji, ayak masajı, ayak bakımı

Refleksoloji hakkında neler biliyorsunuz?

Vücuttaki enerji akışında değişiklik uyandırmak için ayak tabanlarına baskı yapılarak uygulanan bir yöntem olan refleksolojide genellikle ayaklar nadiren de eller üzerinde çalışıyor. Refleksolojinin ilk olarak nerede ve ne zaman uygulandığı kesin olarak bilinmiyor olsa da yaklaşık 5000 yıl önce Çin’de ortaya çıktığı düşünülüyor. Refleksoloji uyguladığı bilinen ilk sağlıkçı, bölge tedavisi Devamı…

Esneme, egzersiz, spor, hamstring germe, ayağa uzanma

Germe egzersizleri nelerdir?

Germe egzersizleri, kısalan yumuşak dokuların (kas gibi) uzatılmasını sağlayıp normal eklem hareketliliğini artırıyor. Germe egzersizleri aktif katılım sağlanarak aktif germe, dışardan alınan yardımcı bir kuvvetle pasif germe ve vücut ağırlığı kullanılarak yapılan esneklik egzersizleri olarak üç şekilde uygulanıyor. Pasif germe yöntemleri manuel (el ile) veya mekanik aletler yardımıyla yapılıyor. Manuel uygulamada Devamı…

sma hastalığı

SMA’da fizyoterapi yöntemleri

SMA’nın (Spinal Musküler Atrofi), kas kaybına ve zayıflığa neden olan ilerleyici bir genetik hastalık olduğu biliniyor. SMA 5 farklı tipten oluşuyor. Prenatal SMA olarak da bilinen Tip-0 SMA en şiddetli formu oluşturuyor ve doğumdan önce gelişiyor. İlk belirti, gebeliğin ilerleyen aşamalarında fetal hareketin (bebeğin hareketleri) azalması veya kaybolmasıyla farkedilebiliyor. Doğumdan hemen Devamı…

kadın, egzersiz, deniz, tatil, kafa dinleme, mat, yoga

Postür düzelten duruş egzersizleri nelerdir?

İyi bir postüre (duruşa) sahip olmak, gücünüzün, esnekliğinizin ve dengenizin gelişmesine yardımcı olur. Düzgün postürü sağlamak için postür egzersizleri yaparak ve boyun, sırt, bel ve kor (çekirdek) bölge kaslarınızı kuvvetlendirerek kas ağrılarınızı ve bağlarınızdaki gerginliği azaltıp yaralanma riskinizi en aza indirebilirsiniz. Sizler için 10 adet postür egzersizini derledim. Keyifli okumalar Devamı…

fizyoterapist, hasta, fizik terapi

Fizyoterapist kimdir?

Fizyoterapistler, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan (4 yıllık eğitim) mezun olarak sağlığın korunması, tedavi ve rehabilitasyon gibi alanlarında çalışan sağlık profesyonelleridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tanımına göre fizyoterapistler, insanlardaki motor fonksiyonları restore etmek veya geliştirmek, hareket kabiliyetini artırmak, ağrılı durumların tedavisini gerçekleştirmek ve yaralanma, hastalık Devamı…

spor salonu, erkek, sporcu, fitness, spor barı

Egzersiz sonrası kas ağrılarınızı hafifletin!

Yaptığınız egzersizin yoğunluğunu artırıyorsanız, yeni bir egzersize başladıysanız, yoğun bir antrenmandan veya zorlu bir egzersizden sonra kaslarınızın ağrıması normaldir. Bu ağrılar, kas lifi ve bağ dokusundaki küçük yaralanmalardan kaynaklanır. Vücudunuz yeni egzersize bir kez alıştığında çok az kas ağrısı yaşayacaksınız veya hiç ağrınız olmayacaktır. Kas ağrısını azaltmak için ilk olarak Devamı…

hamilelikte egzersiz, gebeler için hareketler,

Gebelik döneminde egzersiz yaparken dikkat etmeniz gerekenler!

Gebelik döneminde egzersiz yaparak gestasyonel diyabet, preeklampsi ve obezite riskini azaltabilir ayrıca nefes darlığı ve ödem sorunlarını en aza indirebilirsiniz. Gebelikten önce hiç spor yapmadıysanız günde 5 dakika ile başlayıp egzersiz sürenizi yavaş yavaş artırarak 25 dakikaya ulaşmayı hedefleyebilirsiniz. Egzersizleri verimli yapabilmek için bazı durumlara dikkat etmeniz gerekiyor: Gebelik sürecinin Devamı…

hamilelikte egzersiz, gebeler için hareketler,

Gebelik sürecinde hangi egzersizleri yapabilirsiniz?

Gebelik sürecinizin daha ağrısız, daha sağlıklı ve aktif geçmesini istiyorsanız hekiminize ve fizyoterapistinize danışarak aşağıdaki egzersizlerden 4-5 tanesini haftanın 5 günü günde 25 dakika olacak şekilde yapabilirsiniz. Gevşeme egzersizleri Gevşeme egzersizlerini ısınma ve soğuma yaparken de kullanabilirsiniz: Bacaklarınızı uzatarak oturun ve ayak parmaklarınızı rahat tutun. Ayaklarınızı döndürerek büyük daireler çizin. Devamı…

omuza uygulama, hasta, pasif egzersiz, fizyoterapist

Tekrarlayan omuz çıkıkları tehlikeli mi?

Tekrarlayan omuz çıkığı olarak da bilinen bankart lezyonu, omuz ekleminde birden fazla çıkığın gelişmesiyle birlikte omuz yuvasının çevresini saran kıkırdağımsı dokunun (labrum yapısının) yırtılması sonucu oluşur. Farklı nedenlerden dolayı oluşabilen bu çıkıkların en büyük sebebi travmalardır. Özellikle baş üstü atış yapan sporcularda daha sık görülür. Omuz çıkığı yirmi yaşından önce yaşandığında tekrarlayan omuz Devamı…

Diz, diz yaralanması, bantlama, fizyoterapist, spor, spor yaralanması

Ön çapraz bağ yaralanmalarında ameliyatsız tedavi mümkün mü?

Dizin dönme hareketini kısıtlayarak dizin korunmasını ve normal şekilde işlemesini sağlayan ön çapraz bağın yaralanmalarıyla sıkça karşılaşıyoruz. Ancak her ön çapraz bağ yaralanmasında ameliyat gerekli değildir. Yaralanma sonrasında ameliyat olup olmayacağına nasıl karar verilir? Hastanın şikayetlerinin neler olduğu, şikayetlerinin günlük hayatını nasıl etkilediği, fiziksel aktivite düzeyi, sporcu olup olmadığı ve Devamı…

Egzersiz, spor, mat, su, suluk, termos, sportif kadın, spot kıyafet

Kadın sağlığı için egzersiz neden önemlidir?

Erkeklerle kıyaslandığında kadınların kemik yoğunluğunun, kas kütlesinin ve kas kuvvetinin daha az olmasının yanında göğüslerin sırta daha çok yük bindirmesi, hamilelik ve menstrüasyon gibi nedenlerle kadınlar ağrıya daha çok maruz kalırlar. İyi planlanmış bir egzersiz ile ağrı yönetimi mümkündür. Menopoza bağlı şikayetleri azaltan egzersiz ayrıca osteoporoz, depresyon, meme ve kolon kanseri Devamı…

kol, bilek, hasta, fizik tedavi, fizyoterapi, doktor, ağrı, fizik muayene

Donuk omuz

Omuz ekleminde meydana gelen sertlik ve ağrı ile kendini gösteren donuk omuz, omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasına bağlı olarak omuz eklem hareketlerini kısıtlar. Donuk omzun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte diyabet, tiroid hastalığı, kalp rahatsızlıkları, kolesterol yüksekliği ve omzun uzun süre hareketsiz kalması gibi etkenler tarafından tetiklenebileceği belirtiliyor.  Devamı…

Topuk dikeni için egzersizler

Topuk dikeni, topukta oluşan iltihaplı ve ağrılı bir durumdur. Bireyin ayağının üzerine basamaması ile kendini gösterir. Topuk dikeni olan bireyler daha çok sabah ilk adımlarında meydana gelen ağrıdan şikayet ederler. Diğer belirtiler ise şöyle sıralanabilir: Ayak parmaklarını yukarı doğru kaldırma ile oluşan ağrı Parmak ucunda yürürken oluşan ağrı Uzun süre Devamı…