saat, zaman, yemek zamanı, plan

Öğün saatleri ve uyku düzeni beslenmeyi nasıl etkiliyor?

Danışanlarım bana sıklıkla şu soruları yöneltiyorlar: Öğün saatleri beslenme açısından önemli mi? Uyku süremin ve sabah kalktığım saatin diyetim üzerinde olumlu veya olumsuz herhangi bir etkisi var mı? Bu soruları yanıtlarını anlayabilmeniz için beslenme ile yakından ilişkili olan biyolojik saatler, sirkadiyen ritim ve krononütrisyon kavramlarına yakından bakmalısınız. 1 · Biyolojik saatler Devamı…

Brokoli, sebzeler

6 soruda: Sebzeleri çiğ mi pişmiş mi tüketmelisiniz?

Sebzelerin sağlığa yararlı olduğunu herkes biliyor. Bazı sebzelerin çiğ, bazılarının ise pişmiş olarak tüketilmesi yararlı etkilerini daha da artıyor. 1 · Sebzeleri pişirmenin avantajları neler? Pişirme uygulaması sebzelerin lezzetini artırıyor. Sebzelerin yüzeyinde yaşayan bakterileri öldürerek besin kaynaklı hastalık riskini azaltıyor. Sebzelerin çiğnenmesini, hazmedilmesini ve emilmesini kolaylaştırıyor. Yağda eriyen D, E Devamı…

kuru meyve, kurutulmuş meyva, greyfurt, limon, portakal, kivi

Meyve yemekten önce mi sonra mı tüketilmeli?

Çiğ olarak tüketilebilen bitkilerin etli yapılarını ifade eden meyveler, ana öğünden önce veya sonra tüketilebiliyor. Peki hangisi daha sağlıklı? Ana öğünden önce meyve tüketmek Vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler açısından son derece zengin besinler olan meyvelerin ana öğünden 20-30 dakika önce -aç karnına- tüketilmesi, içerdikleri besin ögelerinin daha iyi emilmesini Devamı…

sofra, yemek, dışarda yeme olgusu, kadın, acıkma, haz, yeşillik, cafe

Tokluğun sırrı ve iştahın düzenleyicisi: Leptin

Halk arasında tokluk hormonu veya iştah baskılayıcı olarak bilinen leptin hormonu yağ dokusundan, karaciğerden ve mideden¹ salgılanıyor. Leptin açlığın temel düzenleyicisi olarak kabul ediliyor. Besin tüketimi sonrasında leptin salgılanmasıyla beyin tokluk hissi² veriyor. Kandaki leptin düzeyinin azalması, acıkmaya ve harcanan enerjinin azalmasına neden oluyor. Obezite ile olan ilişkisi nedeniyle leptin hormonuna dair bilimsel araştırmalar Devamı…

Ramazan bayramında aktif kalın!

Fiziksel aktivite kas gücü artırıyor, vücut duruşunu düzenliyor, yorgunluğun azalmasını destekliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Ev içi yürüyüşleri, merdiven inip çıkma, ip atlama, yerinde sayarak koşma ve fizik tedavi egzersizleri; ramazan bayramında da evde yapılabilecek basit fiziksel aktiviteler arasında yer alıyor. Kısa süreli fiziksel aktivite, besin alımını doğrudan azaltmasa da iştahı Devamı…

su, içme suyu, temiz kalabak su, hamidiye su, metal su matarası

Ramazan bayramında su tüketimimi nasıl artırırım?

Vücudun sıcaklık dengesini sağlayan, sindirime yardımcı olan ve toksinlerin vücuttan atımını destekleyen su;  ramazan bayramında en çok ihmal edilen besinlerin başında geliyor. Ramazan bayramında ve sonrasında sıvı tüketiminizi artırmak adına bu önerileri uygulayabilirsiniz: Güne 2 su bardağı ılık su ile başlayın Her ana öğününüzden hemen önce 1 su bardağı su Devamı…

ara öğün, meyve, yeşillik, süt, sağlıklı öğün

Ramazan bayramında sağlıklı beslenmenin 4 adımı

Beraberlik ve dayanışma ruhu içinde sevgi ve saygı duygularının paylaşıldığı ramazan bayramı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği özel günlerin başında geliyor. 1 • Güne kahvaltı ile başlayın Kahvaltı öğününü, güne zinde başlamanızı sağlayacak ve sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına destek olacaktır. Ramazan bayramında kahvaltı öğününe ilişkin geniş bilgi için buradaki yazımı inceleyebilirsiniz. 2 • Devamı…

tuvalet, banyo, kabızlık, peklik, konstipasyon, kusma, vomiting, boşaltım, wc, kaka,

Dışkınız ne kadar sağlıklı?

Sindirilerek anüs yoluyla vücuttan uzaklaştırılan besinler farklı renklerde ve biçimlerde olabiliyor. Şekli, büyüklüğü, kıvamı, rengi ve kokusu bakımından her bireyin dışkısı kendisine özel olarak değişiyor. Bu nedenle tüm danışanlarıma dışkılarını gözlemleyerek değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. İdeal dışkı nasıl olmalı? İçerdiği bilirubin nedeniyle kahverengi, 5-10 cm uzunluğunda, yumuşak-sert kıvamda olması gerekiyor. Ayrıca dışkılama işleminin Devamı…

sebze konserve, yeşil fasulye, mısır

Botilinum tehlikesini göz ardı etmeyin

Botilinum, Latince sosis anlamına gelen botulus sözcüğünden türüyor. Clostridium botilinum isimli bakterinin oksijensiz ve düşük asiditeli ortamda ürettiği botülin toksininin kobra zehrinden 7 milyon kat daha zehirleyici olduğu¹ belirtiliyor. Botülin asetilkolin nörotransmitterini işlevsiz kılarak yutma zorluğuna, çift görmeye, felce ve ölüme neden oluyor. Sosis, salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş et Devamı…

etiket okuma, adam, erkek, gıda okuma, market alışverişi, ürün inceleme, ortoreksiya

Market alışverişlerinde dikkat etmeniz gereken 10 konu!

Market alışverişi yaparken daha bilinçli bir tüketici olmanıza katkı sağlayacak 10 bilgiyi sizler için derledim. Alışverişinize ihtiyaç listesi yaparak gidin. Ürünleri elinizle değil gözünüzle seçin. Sadece makul bulduğunuz ürünlere dokunun. Gıdaların etiket bilgilerini, son kullanma tarihlerini ve tavsiye edilen tüketim tarihlerini mutlaka okuyun. Sık kullandığınız besinlerin büyük boy veya çoklu Devamı…

kilo kontrolü, tartı, baskül, tartılma, zayıflama

Hızlı kilo verdiren diyet!

Hızlı kilo verdiren diyet, okuyucularımın ve danışanlarımın en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Hızlı kilo verdiren diyet ne amaçla kullanılıyor? Bireyler düğün ve nikah gibi organizasyonlar, tatil programları ve ani motivasyon artışı gibi nedenlerle kısa sürede hızlı kilo kaybetmeyi hedefliyorlar. Hızlı kilo verdiren diyetin özellikleri nelerdir? Hızlı kilo verdiren Devamı…