Şekerle kaplı modern bir dünyada yaşıyoruz. Paketli ticari ürünlerin neredeyse tamamı ilave şekerle doluyken reklamlar her an şeker satıyor. Tatlı isteğinin nedenlerini ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmeye hazır olun.

çocuk, beslenme, çocuk beslenmesi, karpuz, yemek, yiyecek, kız, yemek, şeker, tatlı, sunum, kase, ödül, yemek, çocuk, beslenme

Şeker tüketme isteğiniz fizyolojik olabileceği gibi psikolojik kökenli de olabilir. Muhtemel nedenlere birlikte bakalım.

şeker, şekerleme, sugar, sweet, toz şeker, rafine şeker

1 · Şeker tüketmeyi alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz

Hangi besini, nasıl, ne zaman, neden, ne kadar, nerede ve kiminle tükettiğiniz davranış kalıplarına dönüşebiliyor. Örneğin stresli geçen iş görüşmeleri sonrasında çikolata yiyorsanız ya da işten geç çıktığınızda cadde üzerindeki pastaneden kurabiye alıyorsanız bunlar şeker tüketme isteğinizin alışkanlığa dönüştüğünü düşündürebilir.

çikolata, alüminyum, telefon, çiçek, kahve, keep calm, masa, macbook, kalem

2 · Duygusal değişikliklerinizde şeker tüketiyor olabilirsiniz

Şeker içeren paketli ticari ürünler beynin ödül merkezini uyararak dopamin salınımını tetikliyor. Bu durum kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyorsa da daha fazla dopamin daha fazla şeker isteği anlamına gelebiliyor.

nutella, ekmek, çikolata, kahvaltı, salata, domates

3 · Yapay tatlandırıcıları fazla ve sık kullanıyor olabilirsiniz

Şekerden çok daha tatlı olan yapay tatlandırıcılar tat seçimlerinin süreç içinde değişmesine neden oluyor. Bu durum eskiden çok şekerli bulduğunuz bir besini şimdi tatsız ya da yavan algılamanıza neden olabiliyor. Bazı çalışmalar 2-3 hafta boyunca hiç şeker tüketmeyen bireylerde şeker aşermelerinin ortadan kalkacağını öne sürüyor.

pişmanlık, stres, üzüntü, erkek, masa, yalnız, oturmak, ortoreksiya

4 · Stresinizi yönetemiyor olabilirsiniz

Stres yaşamın her anında var olmaya devam ediyorken aynı zamanda hayatta kalmamızı sağlıyor. Her bireyin yoğun strese verdiği tepki farklılaşıyor. Stres hormonlarından biri olan kortizolün şekere ve diğer tatlılara duyulan istekle bağlantılı olduğu¹ biliniyor.

halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, kırgınlık, hastalık, kadın, iş, ofis, bilgisayar, çalışma, toplantı

5 · Yeterince uyumuyor olabilirsiniz

Çalışmalar yeterli miktarda uyumayan bireylerin tatlı, nişastalı ve tuzlu besinleri arzulama eğiliminde olduklarını¹ gösteriyor. Bu durum enerji düzeyini yükseltmeye yönelik fizyolojik bir dengeleme yöntemi olabilir.

mide, karın, bağırsak, sindirim

6 · Şekerin adet semptomlarını azalttığına inanıyor olabilirsiniz

Adet dönemi toplumda yaygın olarak şeker aşermeyle ve çikolata tüketmeyle ilişkilendiriliyor. Çikolata halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salgısını artırıyor olsa da adet döneminde yaşanan iştah artışını, ödemi, karın ve kas ağrılarını, halsizliği, uyku ve sindirim düzensizliğini kalıcı olarak ortadan kaldırmıyor.

kinoa, astronom gıdası, tahıla benzeyen glutensiz tohum, pasta

Kısıtlı diyetlerin daha fazla yeme isteğine yol açtığı biliniyor. Bazı besinleri kendinize tamamen yasaklamak yerine daha küçük porsiyonlarda ve daha nadir tüketerek şeker aşermelerini azaltabilirsiniz. Doğum gününüzde 2-3 kare çikolata veya 1 dilim pasta yemeniz sağlığınıza muhtemelen zarar vermeyecektir. Ayrıca çok sevdiğiniz besinleri ayda 2-3 kez yemeniz duygu durumunuzu da iyileştirebilir.

yürüme, yürüyüş, adım atma, her gün 10 bin adım, walking

15 dakikalık kısa bir yürüyüş iştahı kesmek için iyi bir yöntem olabilir. Yürüyüşün sizi çikolata ya da pastadan daha fazla canlandıracağı¹ ortadadır. Ayrıca enerji düzeyinizi artırmak amacıyla kısa bir uyku çekmek isteyebilirsiniz.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Şeker tüketme isteğiniz günlük stres seviyenizi çok yükseltiyorsa veya fazla miktarda şeker tüketiyorsanız uzman diyetisyeninizle, psikoloğunuzla ve hekiminizle görüşün. Şeker kadar tatlı ve sağlıklı günler diliyorum.

¹healthline.com/health/food-nutrition/why-am-i-craving-sweets
1.912 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir