Şekerin zararlı olduğunu düşündüğünüz hâlde çikolata, pasta ve baklava gibi şekerli besinleri tüketmekten vazgeçemiyor olabilirsiniz. Hatta şekerli besinlere karşı koymak size imkânsız geliyor olabilir. Bu durumda şekerin bağımlılık yaptığını söyleyebilir miyiz?

beyin, sağ beyin, sol beyin, korpus kallosum

Ödül mekanizması

Beynimizin ventral tegmental alan isimli ödül mekanizması, hangi davranışı tekrar edeceğimizi belirliyor. Buna bağlı olarak bize haz veren ve bizi sıkıntıdan uzaklaştıran davranışları tekrar etme eğilimimiz artıyor. Eroin, alkol, tütün, kokain gibi bağımlılık yapan maddelerde olduğu gibi şeker de beynimizdeki bu mekanizmayı tetikliyor.

sigara bırakma, sigarayı bırakma, sigara danışma

Tolerans

Bağımlılık yapan maddeler beynimizin kimyasını etkileyerek ödül mekanizmasının doğal işleyişini bozuyor. Bu nedenle madde kullanan kişiler zamanla daha fazla miktarda madde kullanma ihtiyacı hissediyor. Tolerans denen bu durum şekerde görülmüyor. Dolayısıyla her seferinde daha fazla şeker tüketme ihtiyacı ortaya çıkmıyor.

Örneğin iki adet sigara içen bir kişi zamanla 10 adet, hatta 1 paket sigara tüketir hâle geliyor. Bu durumu çikolatada görmüyoruz.

bayram şekeri, şeker, şekerleme, renkli çikolatalar

Yoksunluk

Yoksunluk belirtileri, bağımlılık yapan maddeye ulaşamayan kişilere rahatsızlık veren psikolojik ve bedensel tepkilere deniyor. Bu belirtiler maddeye ulaşana kadar zamanla artıyor. Şekeri fazla miktarda tüketen kişiler de şekersiz kaldıklarında bu belirtileri yaşıyor. Ancak şekere ulaşamayan kişilerin şeker tüketme isteği giderek azalıyor.

Diyetisyen, besin analizi, diyet gözlemi, beslenme doktoru

Madde bağımlılığı ile benzer yanları olsa da şekerin bağımlılık yaptığına dair bilimsel kanıt bulunmuyor. Bağımlılık hakkında bilgi edinmek, şekerin vücudunuzu nasıl etkilediğini öğrenmek ve beynin ödül sistemini daha sağlıklı yollardan aktive etmek için aşağıda bağlantı adreslerini paylaştığım yazıları okuyabilirsiniz.

2.208 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

2 yorum

Hacer · 3 Haziran 2020 22:45 tarihinde

Peki şeker vücudumuzdan ne kadar bir sürede atılıyor? Ve şeker söylendiği gibi su tutuyor mu vücutta

    Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız · 10 Haziran 2020 16:33 tarihinde

    İnternette her ne kadar şekeri belli sürede vücuttan attığı ifade edilen şekersiz detokslara rastlansa da bu mümkün değildir. Şeker vücutta enerji eldesinde kullanılır. Fazlası glikojen olarak depolanır.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir