Bilişsel ve sosyal yeteneklerin bir bütünü olan zekânın kaynağının ne olduğu hep merak konusu olmuştur. Ne kadar zeki olacağımızı ebeveynlerimizden aldığımız genler mi yoksa çevresel faktörler mi belirliyor?

kadın, zeki , zeka, gözlük, kıvırcık, bilgisayar

Yapılan araştırmalar, hem genetik hem de çevresel faktörlerin zekânın gelişiminde etkili olduğunu gösteriyor.

zeka, zeki, ikiz, bebek, genetik

İkizler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalara göre zekâ %40-80 oranında genetik olarak aktarılıyor. Ancak tek bir zekâ geni olmadığından zekânın kalıtım yoluyla nasıl aktarıldığı açıklanamıyor.

zeka, zeki, hoca, eğitim, kel, tahta

Farklı ailelerde yetişen ikizlerin ise zekâ puanlarının farklı olduğu görüldüğünden çevresel faktörlerin de zekâ üzerinde bir etkisi olduğu söylenebilir. Ayrıca diğer araştırmalar; doğru eğitim alan, yeterli beslenen, nitelikli sosyal ortama sahip olan ve duyarlı bir ailede büyüyen çocukların zekâ skorlarının 10 puan civarında arttığını gösteriyor.

zorbalık-anksiyete-okul-çocuk-siberzorbalık-teknoloji-çocuklar-psikoloji-çocuk psikolojisi-öğretmen

Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan zekâ büyük oranda genetik olarak aktarılıyor; ancak zekâ puanı, yeterli beslenme ve eğitim gibi çevresel faktörlerin eksikliğinde optimum seviyeye ulaşmayabiliyor.

1.571 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir