21 gün kuralını daha önce duydunuz mu? 21 gün şekersiz beslenme, 21 günde bilinçaltı telkini, 21 günde hafıza güçlendirme ve 21 günlük detoks gibi birçok örneği bulunuyor. Hedeflediğiniz bir davranışı 21 gün boyunca tekrarladığınızda alışkanlık haline getireceğiniz düşünülüyor. 21 gün kuralının nereden geldiğine göz atalım.
21 gün miti Maxwell Maltz’ın 1960 yılında yayımladığı Psiko-Sibernetik adlı kitabı ile yayılmaya başlıyor. Plastik cerrah olan Maltz bu kitabında operasyona aldığı hastaların yeni organlarını veya organ kayıplarını algılamaları için en az 21 gün geçmesi gerektiğini yazıyor.
Bu düşüncesinin diğer davranışlarda da geçerli olabileceğini belirten Maltz’ın kitabı 30 milyondan fazla satıyor. Davranışların 21 günde alışkanlığa dönüşeceği söylemi, bilimsel bir kanıtı olmadığı halde popüler oluyor.
Ancak 2009 yılında yapılan bir araştırma¹ davranışların otomatikleşme süresiyle ilgili farklı ve ilginç verilere ulaşıyor. Araştırmaya göre bir alışkanlığın oluşma süresi 18 ile 254 gün arasında değişiyor.
Birçok değişkenin alışkanlık edinme sürecini etkilediği belirtiliyor. Özellikle bireysel farklılıklar ve davranışların niteliği, alışkanlık geliştirme sürelerini farklılaştırıyor.
Bazı kişiler alışkanlık oluşturmaya daha uygun olabiliyor. Bazıları için ise bir rutine uyum sağlamak zor olabiliyor. Davranışların zorluğu da alışkanlık haline gelme süresini etkiliyor.
Her gün yürüyüş yapmayı hedeflemek ile su içme alışkanlığı edinmenin zorluğu farklıdır.
Birçok insan öyle inansa da davranışların 21 günde alışkanlığa dönüştüğünün bilimsel kanıtı bulunmuyor. Bu nedenle 21 gün kuralından bahseden yazarlara ve uzmanlara temkinli yaklaşarak bilimsel dayanağı olan kaynaklara yönelmenizi öneriyorum.
¹How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology Eur. J. Soc. Psychol. 40, 998–1009 (2009).
0 yorum