Sevdiklerimizin kaybından sonra sakin bir kabulden kriz tepkisine kadar değişen farklı yas tepkileri gösterebiliyoruz. Yas tutma süreci, tedavi edilmesi gereken bir hastalık veya bozukluk değil; doğal ve beklenen bir süreç olarak tanımlanıyor.

Yakınları vefat eden çocuklar da yetişkinler gibi yas süreci yaşasa da verdikleri stres tepkileri farklı olabiliyor.

6-12 yaşlarındaki çocuklar ölümün ne olduğunu kavrayabiliyor. Ölümün insan yaşamı için bir son olduğunu ve ölen kişinin geri dönmeyeceğini anlayabiliyor. Kayıp yaşayan çocuklar bu nedenle korku ve kaygı hissedebiliyor.

Kayıp yaşadığını bilen çocuklar bu konuyu hemen konuşmak istemeyebilir. Bu süreçte onu güvende hissettirmeye ve şefkatli davranmaya devam edebilirsiniz. Beklemediğiniz bir anda ölüm ve kayıpla ilgili sorular sormaya başlayabilir.

Çocuğun ölümle ilgili sorularını cevaplamak için neleri bildiğini ve neyi merak ettiğini sorabilirsiniz. Onun sahip olduğu bilgiler üzerinden cevap vermeniz gereksiz ve fazla bilgi vermenizi engelleyecektir.

6-12 yaşlarındaki çocuklar için mezarlık ziyareti yapmak uygun bulunuyor. Mezarlık ziyaretinde ona eşlik edebilir, konuyla ilgili konuşurken veya ağlarken ona destek olabilirsiniz.

Bu yaşlardaki çocuklar bulundukları gelişim dönemi gereği yaşanan kayıptan sorumlu olup olmadığını sorabilir. Yaşanan kaybın ve ölümün onun suçu olmadığını ve onun davranışları sonucunda gelişmediğini tekrar etmeniz yararlı olabilir.

Yas süreci doğal ve beklendik olduğundan çocuk için psikolojik destek almanız zorunlu görünmüyor. Çocuğa nasıl destek olacağınız konusunda emin değilseniz bir psikologla görüşebilirsiniz.

468 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir