Hayatımızın doğal akışını beklenmedik şekilde bozan travmatik yaşantılar yoğun stres yaratıyor. Travmatik yaşantılardan olan doğal afetler sonrasında da ortaya çıkan stres tepkilerini herkes yaşıyor ve bu tepkilerin normal olduğu biliniyor.
Bu tepkiler doğal olarak zamanla azalıyor. Afet sonrasında hayata uyum sağlamak için yapabileceğiniz şeyler bulunuyor.
Yalnız değilsiniz. Bu olaydan sizin gibi birçok insanın etkilendiğini ve herkesin benzer duygulara sahip olabileceğini hatırlayın. Yaşadığınız olayı, ilk günlerde kabullenmekte zorlanabilirsiniz ancak zamanla olayı kabul etmeniz kolaylaşacaktır.
Yalnız kalmayın. Eş, dost, arkadaşlar ve sevdiklerinizle bir araya gelebilir ve birlikte zaman geçirebilirsiniz. Etrafınızdaki çocuklarla sohbet edebilir ve oyun oynayabilirsiniz. Duygularınız hakkında konuşmaktan çekinmeyin, hissettiklerinizi paylaşabilirsiniz.
Çevrenizdeki diğer insanlara destek olmaya çalışın. Yardımlaşmak size de iyi gelecektir. Gelecekte kendiniz ve sevdikleriniz için neler yapabileceğinizi planlayabilirsiniz.
Kendinizi çadıra veya eve kapatmak yerine dışarı çıkabilir, hava alabilir, kısa yürüyüşler vb. aktiviteler yapabilirsiniz. Dini inancınıza göre dua edebilir ve dini vecibelerinizi yerine getirebilirsiniz.
Elinizden geldiğince daha önce günlük hayatta sürdürdüğünüz rutinleri yapmaya devam edebilirsiniz. Uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat edin.
Yaşadığınız olaylardan sonra fiziksel ve ruhsal tepkileriniz için ilaç (ağrı kesici, uyku ilacı gibi) kullanma ihtiyacı hissediyorsanız, öncelikle bir hekime başvurun ve ilaçlarınızı doktor kontrolünde kullanın.
Bu dönemde doğru ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye özen gösterin. Bölgenizde bulunan kurum ve kuruluşlardan destek almaya çalışın. Yaşadığınız duygusal tepkilerin zor olsa da doğal ve geçici olduğunu unutmayın.
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü • Afet ve Acil Durumlar Sonrasında Yetişkinlerin Tepkileri
0 yorum