Ağızda görülen ülsere (yüzeyden çökük) alanları ifade eden aft, halk arasında ağız yarası olarak biliniyor.

oral aft, ağız yarası

Görsel1 · Beyaz veya gri renklerde olabilen aftlar, yüzeyden çökük ve boyutları 5 mm’yi geçmeyen yaralar olarak biliniyor. 

Aftların sık çıktığı yerlerden en önemlisi dudak iç kısmıdır. Bunun yanında ağzın diğer bölgelerinde de çıkabilir. Yemek yeme, konuşma sırasında artan acı ve yanma hissi verirler. Küçük boyuttaki aftlar 7-10 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir. 

sofra, yemek, dışarda yeme olgusu, kadın, acıkma, haz, yeşillik, cafe

Ağızda bu yaraların çıkmasının pek çok sebebi olabilir. Travma, stres, behçet hastalığı (bir otoimmun hastalık) en önemli sebeplerindendir. Demir, folat, B12 vitamin eksikliği yine aft sıklığında artışa sebep olur.

depresyon, antidepresan, ilaç, haftalık,

Sigaranın keratinize dokuyu artırdığı aftların ise bu keratinize alanlarda çıkmadığı biliniyor. Buna bağlı olarak sigaranın bırakılmasından sonra aftlar artabiliyor. Aynı şekilde kadınlarda menstruasyon öncesi dönemde keratinizasyonun azalıp ve aft sıklığında artış olduğu belirtiliyor.

kabızlık, göbek, mide, sindirim

Malabsorbsiyon’a (emilim bozukluğuna) sebep olan Crohn ve Çölyak hastalıklarında aftlarda artış oluyor. Bunların yanı sıra bazı hastalıklarda da (örneğin; Akatalazya, Marshall sendromu, Reiter sendromu, Siklik nötropeni, AIDS, MAGIC sendromu, Sutton hastalığı) aft sıklığında artış oluyor.

b grubu vitaminler, b1, b2, B₆, B₁₂

Aftların tedavisinde altta yatan sebebin bulunması ve etkenin kaldırılması en önemli adımdır. Bunun yanında karadut şurubu ile günde 3-4 kez gargara yapmak, aftların semptomatik tedavisinde kullanılabilir.

bağırsak, barsak, mikrobiyom, mikrobiyota, analiz, araştırma, çalışma, sindirim sistemi, gaz, boşaltım sistemi

Aft ağrısının azaltılması için;

  • Çok ekşi, tuzlu ve sıcak besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Bölgesel uygulanan bazı ilaçlar kullanılabilir ve diş hekimleri bu ilaçları reçete eder.

Gerekli vitamin ve mineral desteğinin sağlanması, immün sistemin kuvvetlendirilmesi, hematolojik ve gastrointestinal sistem hastalıkları yönünden incelenmesi tedavinin uzun dönemde başarılı olmasında önemlidir.

laboratuvar sonucu, kadın doktor, hekim, kan, tetkik, analiz

Aftlardan sıkça şikayetiniz oluyorsa bu konuda bir dermatoloji uzmanına veya diş hekimine danışmanız faydanıza olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

1hayatbilgileri.com/wp-content/uploads/2020/07/aft-nasil-gecer.jpg
1.870 kez okundu

Diş Hekimi Meryem Çoban

Meryem Çoban, 2018 yılında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Özel muayenehanede görev yaptıktan sonra devlet hastanesi bünyesinde diş hekimliği yapan Meryem Çoban, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir