Türkçeye hava fritözü olarak çevirebileceğimiz airfryer, az miktarda yağ kullanılarak derin kızartma yapılmasını sağlayan konveksiyonel fırına deniyor. Airfryer, küçük hacmi sayesinde tezgâh üstünde kullanılabiliyor.
Besinleri yağa batırmadan derin kızartma yapılmasını olanaklı kılan hava fritözü köfte, tavuk kanadı, balık fileto, brokoli, patates kızartması, börek ve kek başta olmak üzere çok sayıda yemeğin pişirilmesini sağlıyor.
Derin kızartmayla kıyaslandığında hava fritözünün hem olumsuz hem de olumlu yönleri bulunuyor. Ben elbette önce olumsuz yönlerini ele alacağım.
- Hava fritözüyle pişirme de dâhil olmak üzere tüm kızartma işlemlerinde akrilamit, aldehit, heterosiklik amin, polisiklik aromatik hidrokarbon ismi verilen ve kanser riski ile ilişkilendirilen tehlikeli kimyasallar oluşuyor.
- Hava fritözü, kızartılan besinlerin hem lezzetini hem de dokusunu etkiliyor. Hava fritözüyle kızartılan besinlerin geleneksel kızartma tadından uzak ve daha yumuşak olduğu belirtiliyor.
- Hava fritözünde kızartma işlemi zaman alıyor. Örneğin patates, hava fritözüyle 21 dakikada kızartılıyorken derin kızartma bu işlemi 9 dakikada¹ yapabiliyor.
- Hava fritözüyle kızarttığınız besinlerin yanmaması için fritöz mekanizmasını belirli aralıklarla çalkalamanız gerekiyor.
- İç hacminin küçük olması nedeniyle hava fritözü geniş ailelere ya da kalabalık sofralara uygun görünmüyor.
- Kullanıcılar hava fritözünün iç hazne ve rezidans temizliğinin zorluğundan şikayet edebiliyor.
Şimdi ise hava fritözünün olumlu yönlerine ve sağlığa etkilerine detaylı olarak bakalım.
Geleneksel kızartma yöntemlerinde besinler tamamen yağa batırılarak 140-165°C’de kızartılıyorken hava fritözüyle kızartmada besinler çok ince bir yağ tabakasıyla kaplanarak 200°C’deki hava sirkülasyonunda pişiriliyor. Bu durum besinlerin daha az yağ içinde pişmelerini sağlıyor. Fazla miktarda yağ alımı obezite, kanser türleri, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor.
Hava fritözü gibi ekipmanlar kullanarak her gün 1 yemek kaşığı (12 gram) daha az yağ alarak bir yılda vücut yağınızdan 5,7 kg kaybetmeniz mümkün görünüyor.
Yüksek sıcaklıkta kızartılan besinlerde akrilamit isimli bir kimyasal madde oluşuyor. Besinlerde akrilamidin nasıl oluştuğuna yönelik mekanizmalar kesin olarak bilinmiyor. Ancak akrilamidin maylart reaksiyonunun (yüksek sıcaklıkta aminoasitlerle şekerin birleşmesinin) yan ürünü olduğu düşünülüyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, akrilamidi insanlar için olası bir kanserojen olarak sınıflandırıyor. Burada sorun hava fritözünde değil kızartma işleminin kendisinde… Neyse ki bazı araştırmalar¹ derin kızartma ile kıyaslandığında hava fritözüyle pişirme işleminin akrilamit oluşumunu %90’a kadar azalttığını gösteriyor.

Hava fritözüyle kızartmanın sağlığı nasıl etkilediğini net olarak görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ağırlık kaybetmek veya yağ alımınızı azaltmak istiyorsanız fritöz veya kızartma tavası yerine hava fritözü kullanmanız daha iyi bir seçim olabilir. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.
¹healthline.com/nutrition/air-fryer
Bir yanıt yazın