Alfa erkeği (α-erkek) kavramını son yıllarda sıkça duyuyoruz. Beslenme alanıyla ilişkili olarak alfa erkeği konusuna ben de değinmek istedim.

düşünme, planlama, değerlendirme, gözlem, not, izleme, anı, hesap, erkek

Taş fırın erkeği veya maço erkek olarak ifade edilen tiplerden farklı olarak alfa erkeğinin zekasıyla öne çıktığı, nerede nasıl davranılacağını iyi bildiği, kendini yetiştirmiş, bireyselleşmiş, özerk, savaşçı, soğukkanlı ve cesur olduğu ifade ediliyor.

kadın, erkek, 2 kişi, mutfak, yemek hazırlama, salata, eş, ev hanımı, aile, mutluluk, limon

Alfa dışında diğer erkek tipleri şöyle tasvir ediliyor:

  • Beta erkeği (β-erkek) görevleri seven, duygusal, başarısız olma korkusu yaşayabilen iyi bir arkadaştır.
  • Gama erkeği (γ-erkek) içine kapanık, ortam neyi gerektiriyorsa o role giren, büyük planları ve düşünceleri olmasına karşın bunları eyleme dökme konusunda zorlanan bireylerdir.
  • Omega erkeği (ω-erkek) zeki, konfor alanına düşkün ve takımda yer almak yerine bireysel oynamayı sever.
  • Sigma erkeği (σ-erkek) yalnızlığı seven, etkileyici, sessiz, tuttuğunu koparan, manipülasyon konusunda başarılı ve bağımsız ruhludur.

spor salonu, erkek, sporcu, fitness, spor barı

Yukarıda bahsedilen özelliklerin yanında alfa erkeklerinin sağlıklı beslenerek uzun süre egzersiz yaptıkları ifade ediliyor. Psikolog Cenk UMUR, bu erkeklik kategorilerinin popüler medya söylemlerinden ibaret olduğunu ve bilimsel temele dayanmadığını belirtiyor.

karanlık, doçentlik, çalışma, işin içinden çıkamama, çaba, ders, ödev

Cenk UMUR sözlerine şöyle devam ediyor:

Erkeklik kategorileri onlar üzerinde psikolojik baskı oluşturabiliyor ve her erkeğin kendine ait kişilik özellikleri olabileceği gerçeğini yok sayıyor.  Aynı zamanda erkekler arasında hiyerarşi yaratan bu sınıflandırma hem erkekler hem de cinsiyetler arasındaki ayrımcılığı pekiştiriyor.

saygınlık, saygı, iş, işinsanı, kadın, erkek, tartışma, maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisi-min

O halde sağlıklı beslenmek isteyen tüm erkekler için beslenme planına beraber bakalım:

Yüksek tekrarlardan oluşan ağırlık antrenmanları pump (kasılma) etkisi sağlıyor. Bu nedenle hacim kazanmak isteyen erkekler mutlaka sağlıklı beslenmenin yanına ağırlık çalışmaları eklemelidir.

mevsim sebzeleri, adam, erkek diyetisyen, beyaz, kahverengi

Kendinizi alfa, beta, gama, omega veya sigma gibi herhangi bir kategoriye yerleştirmeden sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi yaşam biçiminiz haline getirin. Bu konuda diyetisyeninizden ve fizyoterapistinizden destek almaktan çekinmeyin. Sağlıkla kalın.

1.262 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir