Alfa erkeği (α-erkek) kavramını son yıllarda sıkça duyuyoruz. Beslenme alanıyla ilişkili olarak alfa erkeği konusuna ben de değinmek istedim.
Taş fırın erkeği veya maço erkek olarak ifade edilen tiplerden farklı olarak alfa erkeğinin zekasıyla öne çıktığı, nerede nasıl davranılacağını iyi bildiği, kendini yetiştirmiş, bireyselleşmiş, özerk, savaşçı, soğukkanlı ve cesur olduğu ifade ediliyor.
Alfa dışında diğer erkek tipleri şöyle tasvir ediliyor:
- Beta erkeği (β-erkek) görevleri seven, duygusal, başarısız olma korkusu yaşayabilen iyi bir arkadaştır.
- Gama erkeği (γ-erkek) içine kapanık, ortam neyi gerektiriyorsa o role giren, büyük planları ve düşünceleri olmasına karşın bunları eyleme dökme konusunda zorlanan bireylerdir.
- Omega erkeği (ω-erkek) zeki, konfor alanına düşkün ve takımda yer almak yerine bireysel oynamayı sever.
- Sigma erkeği (σ-erkek) yalnızlığı seven, etkileyici, sessiz, tuttuğunu koparan, manipülasyon konusunda başarılı ve bağımsız ruhludur.
Yukarıda bahsedilen özelliklerin yanında alfa erkeklerinin sağlıklı beslenerek uzun süre egzersiz yaptıkları ifade ediliyor. Psikolog Cenk UMUR, bu erkeklik kategorilerinin popüler medya söylemlerinden ibaret olduğunu ve bilimsel temele dayanmadığını belirtiyor.
Cenk UMUR sözlerine şöyle devam ediyor:
Erkeklik kategorileri onlar üzerinde psikolojik baskı oluşturabiliyor ve her erkeğin kendine ait kişilik özellikleri olabileceği gerçeğini yok sayıyor. Aynı zamanda erkekler arasında hiyerarşi yaratan bu sınıflandırma hem erkekler hem de cinsiyetler arasındaki ayrımcılığı pekiştiriyor.
O halde sağlıklı beslenmek isteyen tüm erkekler için beslenme planına beraber bakalım:
- Kalori dengenizi sağlayın. Vücut ağırlığınızı koruyabileceğiniz düzeyde enerji alımınızı gözden geçirin. Bu kural aynı zamanda hipertrofiyi (kas büyümesini) de destekleyecektir.
- Yaptığınız egzersize ve çalıştığınız işe uygun olarak karbonhidrat tüketin.
- Natürel sızma zeytinyağı, fındık yağı, avokado gibi tekli doymamış yağ asitlerini ve dengeli miktarda doymuş yağ almayı unutmayın.
- Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, peynir, yumurta, süt, yoğurt, kefir gibi protein içeren besinleri abartmadan kullanın. Gerekiyorsa protein takviyesi alın.
- Ana öğünlerinizin yanında kesinlikle bir, iki veya üç ara öğün yapın.
- Kemik kaybını ve stres hormonlarını artırması nedeniyle fazla miktarda kafein alımından kaçının.
- Hekiminize ve uzman diyetisyeninize danışarak karnitin, tribulus veya ZMA (çinko, magnezyum ve B6 vitamini) takviyesi kullanın.
- Testosteron üretiminin azalmaması için kullanıyorsanız sigarayı bırakın ve 6-8 saatten az uyumamaya çalışın.
Yüksek tekrarlardan oluşan ağırlık antrenmanları pump (kasılma) etkisi sağlıyor. Bu nedenle hacim kazanmak isteyen erkekler mutlaka sağlıklı beslenmenin yanına ağırlık çalışmaları eklemelidir.
Kendinizi alfa, beta, gama, omega veya sigma gibi herhangi bir kategoriye yerleştirmeden sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi yaşam biçiminiz haline getirin. Bu konuda diyetisyeninizden ve fizyoterapistinizden destek almaktan çekinmeyin. Sağlıkla kalın.
0 yorum