Vitamin benzeri biyokimyasal bir madde olan alfa lipoik asit, bazı enzimlerin yapısına katılıyor.

d vitamini, ışık, güneş, ilaç, omega 3,

1 • Alfa lipoik asit hangi besinlerde bulunuyor?

Alfa lipoik asit vücutta üretilebildiği gibi yukarıdaki besinlerden alınabiliyor ya da besin takviyesi olarak kullanılabiliyor.

Domates, tarla domatesi, domates yetiştirme

2 • Alfa lipoik asit antioksidan etkinlik gösteriyor mu?

Zararlı oksijen türlerini ve nitrojen parçalarını yok etmesi nedeniyle alfa lipoik asit, güçlü antioksidan etkinlik gösteriyor.

ıspanak, yeşillik, spinach

3 • Alfa lipoik asit diyabete karşı kullanılabilir mi?

Alfa lipoik asit, glikozun hücreye girişine aracılık eden GLUT-4’ün yapımını artırması nedeniyle kan şekerinin dengelenmesini sağlayabiliyor. Ayrıca alfa lipoik asidin diyabetik nöropatiye (şeker hastalığına bağlı sinir harabiyetine) karşı kullanılabileceği ifade ediliyor.

glikometre, kan şekeri ölçümü, diyabet, şeker hastalığı, dm, diyabetus mellitus (3)

Kolay emilmesi nedeniyle besin takviyesi şeklinde alınan alfa lipoik asidin gün içine dağıtılarak kullanılmasını öneriyorum.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

3.028 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

7 yorum

Hacer Cankurt · 11 Haziran 2020 10:25 tarihinde

1- aile toplantılarında şekerli bir besin tükettiğimde sonraki gün hiç bir şekilde doymuyorum. Bunun sebebi ne olabilir?
2- B12 eksikliği ve demir bağlama kapasitesi nasıl normale sokulur?
3 Covid19 karantina döneminde d3 almalımıyız?
4- Çinko eksikliğini hangi besinlerle karşılayabiliriz?
5- sırt ve boyun sivilceleri için nasıl bir beslenme uygulanmalı? (Herhangi bir cilt sorunu yok beslenme kaynaklı olabileceği düşünülüyor.)

Uz. Dyt. ŞENOL YILDIZ · 11 Haziran 2020 10:28 tarihinde

1 · Glikoz tolerans bozukluğu, insülin direnci ya da diyabet durumlarında, şeker tüketimini takiben halsizlik ve yorgunluk. 1-2 saat sonra acıkma görülebilir. Ertesi gün doymadığınızdan bahsetmeniz nedeniyle şikayetinizin şekere atfettiğiniz anlamla bağlantılı olabileceğini düşünüyorum.

Uz. Dyt. ŞENOL YILDIZ · 11 Haziran 2020 10:31 tarihinde

2 · B12 vitamini düzeyinizi bilmemiz önemli. Çok düşükse hekim denetiminde dodex gibi destekler önerilir. DBK yükselmesi, aneminin türlerini gösterir. Önce hekim değerlendirmesi, takiben uzman diyetisyen denetiminde beslenme tedavisi uygulanmalı.

Uz. Dyt. ŞENOL YILDIZ · 11 Haziran 2020 10:33 tarihinde

3 · Daha önceden düşük D3 öykünüz yoksa, sakin yerlerde açık kıyafetle güneş almanız, yürüyüş yapmanız yeterlidir. D vitamini içeren besinleri ihmal etmemeniz de önceliklidir. İlişkin yazımı okuyabilirsiniz.

Uz. Dyt. ŞENOL YILDIZ · 11 Haziran 2020 10:34 tarihinde

4 · Çinko yazımı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Uz. Dyt. ŞENOL YILDIZ · 11 Haziran 2020 10:37 tarihinde

5 · İnatçı ve sürekli tekrarlayan sivilceler önemsenmeli, stres ya da ilaç yan etkisine bağlı olabilir. Dermatolog ile görüşün. Sonrasında benimle iletişime geçin.

Daha sağlıklı bir cilt için 10 besin! – Momentum · 23 Ekim 2020 11:25 tarihinde

[…] Brüksel lahanası, brokoli, bezelye, domates, kabak, karnabahar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, patlıcan, soğan ve soya filizi gibi sebzeler; cilt sağlığını destekliyor. […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir