Alüloz (d-psikoz) az sayıdaki besinde bulunması nedeniyle nadir şeker olarak sınıflandırılan monosakkarit (basit şeker) yapısında bir tatlandırıcıdır.
1 · Alüloz üretimi
Son yıllarda fruktozun alüloza dönüştürülmesi suretiyle mısırdan ve diğer bazı bitkilerden¹ alüloz elde ediliyor.
2 · Alülozun biyokimyasal yapısı
Allülozun fruktoz ile aynı kimyasal formüle sahip olduğu fakat fruktozdan farklı şekilde düzenlendiği belirtiliyor. Bu farklılık nedeniyle alüloz, vücut tarafından fruktoz gibi işlenmiyor.
3 · Alülozun tatlılık derecesi
Tadı ve dokusu sofra şekeriyle aynı olarak kabul edilen alülozun %70 düzeyinde tatlılığa sahip olduğu¹ bildiriliyor.
4 · Alülozun enerji değeri
Tüketilen allülozun %70-84’ü sindirim kanalından kana geçiyor ancak yakıt olarak kullanılmadan idrarla atılıyor. Bu nedenle alüloz gram başına 0,2-0,4 kalori enerji veriyor. Bu değer sofra şekerinin 10-20’de birine karşılık geliyor.
5 · Alüloz hangi besinlerde bulunuyor?
Alüloz bazı besinde doğal olarak bulunuyor. Buğday, kuru üzüm ve incir alülozun bulunduğu besinler arasında yer alıyor.
6 · Alülozun sağlık üzerindeki etkileri
- Erken araştırmalar alülozun anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu, obeziteyi önlemeye ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini¹ düşündürüyor.
- Alülozun kan şekerini ve insülin seviyelerini yükseltmemesi¹ onun diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom ve tiroit hastalıklarında kullanılabileceğini gösteriyor.
- Alülozun visseral yağ kaybını artırmaya yardımcı olabileceğini düşündüren çalışmalar¹ bulunuyor.
- Alülozun kas kaybını önlediği ve karaciğerde yağ depolanmasını azalttığı¹ düşünülüyor. Hepatosteatozun (karaciğer yağlanmasının) tip 2 diyabetle ve insülin direnciyle güçlü şekilde bağlantılı olduğu biliniyor.
7 · Alülozun güvenirliği
Hayvan çalışmalarında toksisitesi ve yan etkisi bulunmayan alülozun insan çalışmaları sınırlı olsa da bu tatlandırıcıyla ilgili herhangi bir sağlık riskinin¹ bildirilmediği ifade ediliyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Şeker alımınızı azaltmanızı ve yeni bir tatlandırıcı olması nedeniyle alüloza temkinli yaklaşmanızı öneriyorum. Sağlıkla kalın.
¹healthline.com/nutrition/allulose
1 yorum
Nevriye Tasim · 21 Ağustos 2021 10:10 tarihinde
Faydalı yazılarınız için teşekkür ederiz Şenol bey vizite ücretinizi öğrenebilir miyiz
Kolay gelsin dileklerimiz ile