Vücudun gereksinim duyduğu besin ögelerini yeterli miktarda ve dengeli oranlarda karşılayan beslenme elemanları ana öğün olarak tanımlanıyor.
Temel olarak üç ana öğün bulunuyor. Bunlardan ilki kahvaltı, ikincisi öğle, sonuncusu ise akşam ana öğünü olarak biliniyor.
Kahvaltı öğünü için örnek menü
- 3 yarım parmak boyutunda kaşar peyniri / çedar peyniri / çeçil peyniri / dil peyniri / Ezine peyniri / hellim peyniri / tam yağlı koyun peyniri / örgü peyniri / tulum peyniri / 2 parmak boyutunda tam yağlı beyaz peynir / keçi peyniri / süzme peynir / 2 yarım parmak boyutunda gravyer peyniri / 2 yemek kaşığı çökelek / tepeleme 3 yemek kaşığı lor peyniri
- 1 adet küçük boy haşlanmış / yağsız tavada pişirilmiş tavuk yumurtası
- 1 kupa açık ve şekersiz matcha / beyaz çay / yeşil çay
- 1 yemek kaşığı tuzsuz yeşil zeytin / tuzsuz siyah zeytin / 1 tatlı kaşığı tereyağı / zeytinyağı
- 3 tatlı kaşığı ham bal / pekmez / ev yapımı reçel / 1 yemek kaşığı kuru üzüm / 3 adet kuru kayısı / 3 adet kuru erik / kuru hurma / 2 adet kuru incir / 2 yemek kaşığı kuru dut / kurt üzümü
- 1 kâse mevsim yeşillikleri
- 2 orta dilim ekmek
Öğle öğünü için örnek menü
- 1 küçük kâse az yağlı çorba
- 9 yemek kaşığı etsiz baklagil yemeği (haftanın 2-3 günü) / 3 köfte büyüklüğünde balık (haftanın 1-2 günü) / tavuk / hindi (haftanın 1-2 günü) / kırmızı et (haftanın 1 günü)
- 1 kâse mevsim salatası
- 2 orta dilim ekmek
Akşam öğünü için örnek menü
- 10 yemek kaşığı sebze yemeği
- 1 su bardağı ev yapımı yoğurt / 4 yemek kaşığı hazır yoğurt / 2 su bardağı ayran
- 2 orta dilim ekmek / 8 yemek kaşığı kepekli makarna / bulgur pilavı / esmer pirinç pilavı
Her bir ana öğün için kendinize 20 dakika ayırın. Tükettiğiniz besinlere odaklanın ve farkındalıkla beslenin. Ara öğünler hakkında bilgi almak için buradaki yazımı inceleyin. Menüler içeriğin daha iyi anlaşılması amacıyla yazılmıştır. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum