Türkiye Psikiyatri Derneği, kaygı bozukluğunun yaşam boyu görülme sıklığını %5-6 olarak açıklıyor. Başka bir ifadeyle ülkemizdeki her 100 kişiden 5’i ya da 6’sı yaşamlarının herhangi bir zamanda kaygı bozukluğu¹ yaşıyor.
Tükettiğiniz bazı besinlerin kaygıyı (anksiyeteyi) tetiklediğini biliyor muydunuz? Kaygı düzeyinizi artırabilecek dört besin ve bunların yerine tüketebileceğiniz alternatifler için içeriğimi okumaya devam edin.
1 · Alkol
Alkol özellikle sosyal kaygıyı bastırmak amacıyla sıklıkla kullanılıyorsa da aslında durumu daha da kötüleştirebiliyor. Alkol hem dehidrasyona neden oluyor yani vücudu susuz bırakıyor hem de uyku düzenini bozuyor. Bu yönüyle alkolün kaygı semptomlarını tetikleyebildiği² belirtiliyor.
Alkol hiçbir besinle ikame edilemiyor. Yine de alkol almaktan kendinizi alıkoyamıyorsanız alkolsüz bira veya düşük alkol derecesine sahip kokteyller tüketmeyi deneyebilirsiniz.
2 · Kafein
Kaygı söz konusu olduğunda kafein yarardan çok zarar veriyor² olabilir. Yüksek miktarda (400 mg/gün) kafein hem kaygı düzeyini artırıyor hem de serotonin üretimini azaltarak duygu durumunu daha da kötüleştirebiliyor.
Sıcak çikolata, kola, çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler yerine mayıs papatyası, nane, lavanta ya da melisa çayları tüketebilirsiniz.
3 · İlave şeker
Tükettiğimiz pek çok besinde şeker doğal olarak bulunuyor. Ancak paketli ticari ürünlerin içerdiği ilave şeker, kan glukozunu hızlıca yükseltip aniden düşürerek kaygı semptomlarını artırıyor.
Şekerlemeler, ketçap, hazır salata ve makarna sosları ile kahvaltılık gevrekler yüksek miktarda ilave şeker içeriyor. Bunlar yerine taze ve kuru meyvelere, rengarenk sebzelere ve stavia bitkisine tabağınızda daha çok yer açın!
4 · Rafine karbonhidratlar
Diyet posası, vitaminler ve mineraller açısından fakirleştirilmiş gıdalar olan rafine karbonhidratların obezite, insülin direnci, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini artırdığı biliniyor. Ayrıca rafine karbonhidratlar kaygı ve depresyon ile ilişkilendiriliyor.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna, hamur işleri, kahvaltılık gevrekler, kola ve meşrubatlar yerine tam buğday unundan yapılan ekmekleri, yulafı, kinoayı ve esmer pirinci deneyin.
Alkol, kafein, ilave şeker ve rafine karbonhidrat tüketiminizi gözden geçirmenizi ve etiket okuma alışkanlığı kazanmanızı öneriyorum. Kaygı bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız psikiyatri hekimiyle veya psikologla görüşebilirsiniz. Sağlıkla kalın.
¹psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/25/yaygin-kaygı-bozuklugu ²healthline.com/health/mental-health/surprising-foods-trigger-anxiety
0 yorum