Anne sütü ve emzirme hem bebek hem de anne için fizyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yarar¹ sağlıyor. Bebeği doğrudan anne memesinden beslemek öncelikli tercihimiz olsa da bazı durumlarda sütün sağılarak saklanması gerekebiliyor.
Annenin meme başı problemlerinin olması (çökük meme ucu gibi), işe başlaması/bebeğinden ayrı kalması gibi anne kaynaklı nedenler veya bebeğin düşük doğum ağırlığı ile (2500 gramın altında) doğması, emme gücünün zayıf olması, memeyi reddetmesi gibi bebek kaynaklı nedenler anne sütünün sağılarak bebeğe verilmesini² gerektiriyor.
Sütünüzü nasıl saklamalısınız?
Sağlık Bakanlığı‘nın önerileri doğrultusunda yeni sağdığınız anne sütünü oda sıcaklığında (16-29ºC) 3 saat bekletebilirsiniz. Buzdolabında ise (4ºC) 3 gün³ saklayabilirsiniz.
Anne sütü saklama poşetine veya kabına sağdığınız anne sütünü -18ºC ve altındaki sıcaklıklarda dondurabilir ve derin dondurucuda (-18ºC) 3 ay³ saklayabilirsiniz.
Dondurduğunuz sütü nasıl çözdürmelisiniz?
Anne sütünü doğrudan ısıya maruz bırakılmamalısınız. Özel saklama poşetinde veya kabında dondurulan anne sütünü bir gece önceden buzdolabına (+4°C) koyarak³ çözdürebilirsiniz.
Dondurucudan çıkardığınız anne sütünü akan ılık suyun altına tutarak çözdürebilirsiniz. Ancak bu yöntem su israfına neden olacaktır. Bunun yerine özel saklama poşetini veya kabını ılık su dolu bir kabın içinde bekletebilirsiniz. Burada anne sütünün su ile temas etmemesi³ gerekiyor.
Mikrodalga ile çözdürme anne sütündeki anti-enfektif (enfeksiyona karşı) özellikleri azalttığından³ önerilmiyor.
Çözdürülen anne sütü oda sıcaklığına geldiğinde bakteriyel çoğalmayı önlemek amacıyla uzun süre oda sıcaklığında bırakmayın. Çözdürmeden sonra 24 saat buzdolabında (+4°C) saklayabilirsiniz. Çözdürdüğünüz anne sütünü tekrar³ dondurmayın.
Bebeğinizin daha önce içtiği ancak bitiremediği anne sütünü kontaminasyon (bulaş) riski nedeniyle bebeğinize daha sonra³ vermeyin. Bebeğinizin tüketebileceği kadar anne sütünü dolaptan çıkarmanız son derece önemlidir.
Yeni sağdığınız anne sütünü önceden sağıp sakladığınız soğuk veya dondurulmuş sütle³ karıştırmayın.
Ek olarak saklanmış sütün kokusu içerdiği yağ asitlerinin oksidasyonu nedeniyle farklılaşabiliyor. Ancak bu durum bebek için zararlı³ değildir.
Emzirme yoluyla bebeğinize veremediğiniz anne sütünü sağarak doğru koşullarda saklandığınızda hem bebeğiniz için gerektiği zaman kullanabileceksiniz hem de anne sütü üretiminin devamlılığını sağlamış olacaksınız. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi diyetisyeninizden alabilirsiniz. Sağlıkla kalın.
¹Samur, G. (2012). Anne sütü. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara. ²Sağlık Bakanlığı. Aile Sağlığı Merkezi Bebek Beslenmesi Rehberi. ³Bilgen, H., Kültürsay, N., & Türkyılmaz, C. (2018). Türk Neonatoloji Derneği Sağlıklı Term Bebeğin Beslenmesi Rehberi. Türk Pediatri Arşivi, 10-23.
0 yorum