Antibiyotikler, bakterileri öldüren yahut çoğalmasını engelleyen ilaçlardır. Günümüzde farklı mekanizmalar üzerinden etki eden çok sayıda antibiyotik bulunuyor. Yine aynı etken maddeye sahip fakat farklı ilaç firmalarının ürettiği antibiyotikler de mevcuttur.
Antibiyotik kullanımı ile ilgili halk arasında bazı hatalı söylemler vardır. Eksik ve hatalı bilgiler sonucu antibiyotiklerin gereksiz kullanımıyla antibiyotik direnci toplumda oldukça yaygın hale gelmiştir.
Antibiyotikler vücuttaki bakterilerle savaş halinde iken hastayı enfeksiyonlara ve bu enfeksiyonların vücutta vereceği hasara karşı koruyor.
Peki antibiyotik gerekmediği halde kullanmak ne gibi sonuçlar doğuruyor? Bilindiği gibi bağırsaklarımızda yaşayan ve vücudumuz için gerekli olan faydalı bakteriler bulunuyor. Bu bakterilerin; bağışıklık sistemi ve kanama sonrası pıhtılaşma üzerinde önemli etkileri var.
Yapılan çalışmalarda bağırsaklardaki 40 trilyon civarında mikroorganizmanın; obezite üzerindeki etkisinden, ürettikleri biyokimyasal maddeler sayesinde karar ve davranışlarınıza kadar pek çok mekanizma üzerine etkisinden de bahsediliyor. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı da yararlı bakterilerin kaybı ve doğal olarak bu bakterilerin vücutta yaptığı olumlu etkilerin de kaybıyla sonuçlanmaktadır.
Uzun dönem antibiyotik kullanan hastaların birçoğunda gelişen antibiyotik direnci sebebiyle bakteriler, kullanılan antibiyotikleri tanıyıp bu antibiyotiklere direnç genlerini birbirlerine aktarmakta; sonuç olarak kullanılan antibiyotikler etkinlik göstermemektedir. Bunun da doğal sonucu olarak enfeksiyonlara yatkın ve dirençsiz kalan bireylerde bağışıklık düşmekte, hastalıklar daha sık oluşmaktadır.

Bu sebeple bilinçli ilaç kullanımına dikkat edin ve size özel olarak reçete edilmeyen ilaçları almayın. Çok ilaç yazan doktorun iyi doktor olduğu algısı doğru değildir.
Antibiyotikler diş hekimliği açısından belli başlı durumlarda başvurduğumuz ilaçlardır. Hastalarda;
- Sistemik etki dediğimiz ateş, lenfadenopati, üşüme, titreme, nabız artışı gibi durumlarda,
- Selülit gibi yaygın ve drene edilemeyen yüz şişliklerinde,
- Trismus dediğimiz ağız açıklığında kısıtlanmaya sebep olan durumlarda,
- Ostemiyelit dediğimiz kemik iltihaplarında,
- İmmün sistem bozukluklarında,
- Avulsiyon dediğimiz çene kemiğinden dişin ayrıldığı durumlarda ve yine çene kemiğinin kırıklarında,
- İnatçı endodontik enfeksiyonlarda,
- Profilaksi amaçlı ve bunun gibi özel durumlarda antibiyotikler diş hekimleri tarafından reçete edilmektedir.
Antibiyotiklerin ağrı kesici özelliği bulunmaz. Ağrı kesiciler farklı kategoride bir ilaç türüdür ve antibiyotiklerden ayrı olarak reçete edilirler.
Antibiyotikler saatlerine dikkat edilerek kullanılması gereken ilaç türleridir. Pek çok antibiyotik sabah ve akşam olarak iki doz şeklinde ağızdan alınır. Bu dozların saatlerine dikkat ederek kullanmak önemlidir. (Sabah saat 8’de alındıysa akşam saat 8’de alınması gibi). Bunun yanında iğne şeklinde intramusküler (kas içi enjeksiyon) yolla da antibiyotik uygulamaları vardır.
Antibiyotik kullanımı gerekliliği konusunda diş hekiminize başvurmanız ve reçete edilen antibiyotikleri düzenli olarak kullanmanız yarar görmenizi sağlayacaktır. Sağlıklı günler dilerim.
1upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Aureolus_Theophrastus_Bombastus_von_Hohenheim_%28Paracelsus%29._Wellcome_V0004455.jpg
Bir yanıt yazın