Bazı danışanlarım, “bağımlılık yapan ve hasta olmaktan daha kötü duruma getiren psikiyatrik ilaçları kullanmak istemedikleri için” bana başvurduklarını ifade etseler de ilaç tedavisini gerektiren durumlar bulunuyor.
Psikolojik bozukluklar kısa sürede ortaya çıkmadığı gibi tedavileri de belli bir zaman alıyor. Tedavinin ne kadar süreceği size ve bozukluğunuzun ne olduğuna göre değişiyor.
Beyindeki kimyasalların işleyişini düzenleyen ve etkilerini 2-4 hafta içinde gösteren psikiyatrik ilaçlar ilk haftalarda bulantı ve iştahsızlık yapabiliyor. Psikiyatrist tarafından reçete edilen ilaçları en az 6-12 ay kadar kullanmanız gerekebiliyor.
Psikiyatrik ilaçları tedaviniz sonlanmadan ve hekiminize danışmadan bıraktığınızda veya dozlarını düşürdüğünüzde;
- mide bulantısı, yorgunluk, ağrı
- öfke, kaygı
- baş dönmesi, uykusuzluk, titreme
- odaklanma güçlüğü
gibi yakınmalar yaşayabilirsiniz ve hastalık belirtileriniz nüksedebilir. Bu belirtileri yaşadığınızda “tekrar ilaç kullanmanız gerekeceğini, ilaçsız yaşayamayacağınızı ve ilaçların bağımlılık yaptığını” düşünüyor olabilirsiniz.
İlaçların tedavi sonlanmadan ve hekim kontrolü dışında bırakılması sonucu ortaya çıkan belirtileri bağımlılıkla karıştırılmamalısınız. Antidepresan, kaygı giderici ve duygudurum düzenleyici ilaçların bağımlılık yaptığına dair bilimsel kanıt bulunmuyor.
Bilimsel çalışmalar, psikolojik bozuklukların tedavisinde en etkili yöntemin hâlâ ilaç tedavisi olduğunu gösteriyor. İlaç kullanmanız psikoterapi desteği almayacağınız anlamına gelmediği için psikolog desteği de alabilirsiniz. Sağlıklı günler.
0 yorum