Sindirim sürecinin doğal bir sonucu olan gaz, anüsten ve ağızdan dışarıya atılıyor. Oluşan gazın vücuttan uzaklaştırılamaması sonucunda sıkışma ve şişkinlik ortaya çıkıyor. Beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan bu durum bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor.
Hangi besinler gaz sıkışmasına neden oluyor?
- Kuru fasulye, nohut, barbunya, börülce, maş fasulyesi ve yeşil mercimek gibi baklagiller
- brokoli ve lahana türleri
- sarımsak ve soğan
- peynir, yoğurt ve süt
- portakal ve kayısı gibi bazı meyveler
- yüksek oranda diyet lifi içeren tam tahıllı besinler
Reflü de gaz sıkışmasına yol açan nedenlerden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca FODMAP olarak isimlendirilen karbonhidratlar irritabl bağırsak sendromu ile yaşayan bireylerde gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olabiliyor. Elma, armut, karpuz, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, buğday, soğan ve sarımsak yüksek FODMAP içeren besinleri ifade ediyor.
Çölyak, bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser, pankreatit ve besin alerjileri gaz sorununun diğer nedenleri arasında gösteriliyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Neler yapmalısınız?
- Besinleri çok iyi şekilde çiğneyin.
- Porsiyonlarınızı küçülterek ara öğün alışkanlığı edinin.
- Yukarıda bahsettiğim gaz yapıcı besinleri diyetinizden bir süreliğine çıkartın. Besin günlüğü tutarak diyetisyeninize başvurun.
- Sakız çiğnemeyin, pipet kullanmayın, konuşurken veya alelacele yemek yemeyin.
- Ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi yapay tatlandırıcılardan uzak durun.
- Kabızlık sorunu yaşıyorsanız sıvı alımınızı ve fiziksel aktivite düzeyinizi artırın.
Bunların yanında nane yağını diyetinize eklemeniz yararlı olabilir. Aşırı gaz sorununuz günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa hekiminizle görüşün. Beslenmenizi düzenlemek için ise uzman diyetisyeninizden danışmanlık almayı unutmayın. Sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum