Beslenmede çoğunlukla yağından yararlanılan aspir bitkisi (Carthamus tinctorius), haziran–temmuz aylarında beyaz-sarı-kırmızı çiçekler açıyor.
Aspire halk arasında boyacı aspiri, haspir, kır safranı, yalancı safran ya da papağan yemi de deniyor.
Aspir bitkisinin tohumları, %30-40 oranında doymamış yağ asidi içeriyor. Bu yağın ise %70-90’ı linoleik asitten oluşuyor. Bu durum aspir yağının sağlıklı-faydalı yağlar kategorisinde yer almasını sağlıyor.
Aspir yağının yararları
- Aspir yağı yüksek kolesterolde kullanılıyor.
- Aspir yağının romatoit artrit, dermatit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik peptik ülser, ülseratif kolit ve crohn gibi iltihabi hastalıklara karşı kullanılabileceği belirtiliyor.
- Osteoporoz tedavisinde aspir yağının kullanımına ilişkin bilimsel çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Deneysel çalışmalar aspir çiçeğinin HDL kolesterolü artırdığını ve LDL kolesterol düzeyini düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca aspir çiçeklerinden elde edilen çayın öksürüğü yatıştırdığı biliniyor.
Aspir yağının zararları
Kanı sulandırması nedeniyle antikoagülan ilaç kullanan bireylere aspir çiçeklerini dikkatli kullanmalarını öneriyorum. Öte yandan aspir çiçekleri, rahim hareketlerini artırdığından bu bitkiyi hamilelik döneminde kullanmayın.

Obezite ile yaşıyorsanız veya ağırlık kaybetmeyi hedefliyorsanız aspir yağını salatalarınızda, çorbalarınızda ve sebze yemeklerinizde güvenle kullanabilirsiniz. Konu hakkında geniş bilgi için diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.
Bir yanıt yazın