Kas, sinir, karaciğer ve böbrek dokusunda yüksek miktarda bulunan tiyamin bu dokularda yer alan hücrelere mineral taşınmasını sağlıyor.
1 • Tiyaminin görevleri nelerdir?
Tiyamin katarakt gelişiminin yavaşlaması, kalp sağlığının korunması, öğrenmenin ve hafızanın gelişmesi gibi işlevleri üstleniyorken sigara ve alkolün zararlı etkilerinin azaltılmasına da katkı sağlıyor.
2 • Tiyamin eksikliğinde neler görülüyor?
Çoğunlukla mahkûmlarda ve gemide görev yapan personelde görülen tiyamin eksikliği halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, iştah kaybı, konstipasyon (kabızlık) ve beriberi yapabileceği gibi psikiyatrik bir hastalık olan delirium da geliştirebiliyor.
Tiyamin eksikliğine beriberi dışında Wernicke-Korsakof ya da Leigh’s sendromları eşlik edebiliyor. Ayrıca alkol bağımlılığı bulunan bireylerde de tiyamin yetersizliği görülebiliyor.
3 • Tiyamin hangi besinlerde bulunuyor?
- Yulaf, tam buğday ve çavdar unlu besinler
- Kuru baklagiller (kuru fasulye, maş fasulyesi, soya fasulyesi, siyah fasulye, pinto fasulyesi, mung fasulyesi, kuru nohut, yeşil mercimek, barbunya, börülce, bezelye)
- Etler (tavuk, hindi, balık, kırmızı et, sakatat)
- Yağlı tohumlar (Antep fıstığı, yer fıstığı, fındık ve ayçiçeği çekirdeği)
- Yumurta, süt, patates, kuru üzüm, yemeklik maya ve spirülina
- Brüksel lahanası, karnabahar ve kuşkonmaz
4 • Tiyaminin günlük gereksinim miktarı ne kadardır?
Tiyaminin günlük gereksinim miktarı kadınlar için 1,1 mg ve erkekler için 1,2 mg kadardır.
5 • Tiyamin takviyesi almalı mıyım?
Aşağıdaki hastalık ya da fizyolojik durumlardan en az birine sahipseniz hekim ve uzman diyetisyen denetiminde tiyamin takviyesi almanız gerekebilir:
- Büyüme ve gelişme çağındaki bireyler,
- Profesyonel sporcular,
- Gebe ve emzikliler,
- HIV infekte ya da AIDS ile yaşayan bireyler,
- Diyaliz alan hastalar,
- Ateşli hastalığı olan bireyler,
- Diüretik kullanan hastalar
Ayrıca yüksek miktarda alkol, kahve ve çay tüketen bireyler ile suşi, saşimi, poke, ceviçe ve glavlaks gibi çiğ balık yemeklerini tüketenlerde tiyamin kaybı arttığından uzman diyetisyenlerine danışarak besin takviyesi alabilirler.
Tiyamin desteğinin diyabette damar hasarını önlediği bildiriliyorken kanser olgularında bu takviyenin kullanılmaması gerekiyor. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
6 yorum
Benfotiyamin vitaminini daha önce duydunuz mu? – Momentum · 25 Şubat 2020 09:44 tarihinde
[…] çoğunuz daha önce Benfotiyamini duymamış olabilir. Bu vitamin, suda çözünen B1 vitamininin yağda çözünen güçlü bir formudur. Dokulara bağlanma özelliği sayesinde Benfotiyamin, […]
6 maddede: “Pancar” – Momentum · 31 Mart 2020 19:45 tarihinde
[…] biri olan pancar; kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, manganez ile A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini […]
8 çeşidiyle “hurma” – Momentum · 24 Nisan 2020 20:28 tarihinde
[…] miktarda tiyamin, riboflavin, niyasin, folik asit, C vitamini ve A […]
Ürün incelemesi: Eti • Lifalif yulaf ezmesi – Momentum · 30 Mayıs 2020 15:48 tarihinde
[…] olarak görülen yulaf ezmesi; yüksek oranda nişasta, çözünür ve çözünmez posa, ß-glukan, tiyamin, pantotenik asit, folik asit, bakır, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve manganez […]
Ürün incelemesi: Eti • Lifalif yulaf ezmesi – Gerçek Diyetisyenler Sitesi · 30 Mayıs 2020 15:57 tarihinde
[…] olarak görülen yulaf ezmesi; yüksek oranda nişasta, çözünür ve çözünmez posa, ß-glukan, tiyamin, pantotenik asit, folik asit, bakır, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve manganez […]
3 soruda: “Kefir” – Momentum · 16 Aralık 2020 18:35 tarihinde
[…] B1, B12, biyotin ve K vitaminleri […]