Bağımlılık; yaşamınızı kısıtlamasına rağmen sürekli ve ısrarlı biçimde bir maddeyi kullanmanız ya da bir davranışı sürdürmeniz olarak tanımlanıyor.  Bağımlılık devam ettikçe beyninizin yapısında meydana gelen değişiklikler, madde veya davranış üzerindeki kontrolünüzü kaybetmenize neden oluyor.

sigara, tütün, bağımlılık, nikotin

Kimler bağımlı olur?

Koşullarınız sebebiyle bazılarınızın bağımlı olma riski yüksek olsa da herkesin bağımlı olma ihtimali bulunuyor. Bağımlılık, sosyoekonomik düzeyiniz veya iradeniz ile alakalı olmayan bir beyin hastalığıdır.

bağımlılık, erkek, telefon, teknoloji, oyun

Bağımlılık çeşitleri nelerdir?

Bağımlılık türleri;

  • Madde bağımlılığı (Nikotin, alkol, kokain, halüsinojenler vb.)
  • Teknoloji bağımlılığı (İnternet, oyun vb.)
  • Kumar bağımlılığı

olarak üç grupta ele alınabiliyor. Bağımlılık beyninizin ödül sisteminin çalışmasını olumsuz etkilediğinden bağımlılık yapan maddeye ve davranışa daha sık başvuruyorsunuz.

bağımlılık, tedavi, hekim, terapi, madde, danışmanlık

Bağımlılık nasıl tedavi edilir?

Bağımlılığın tedavisi gönüllülük gerektiriyor. Biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutları olan ve birçok aşamadan oluşan bağımlılık uzun süre takip içeren tedavilerden oluşuyor.

hastane, koridor, devlet hastanesi, poliklinik, klinik, randevu, sıra, bekle, boş, kapalı, temiz

Kendinizin ve yakınlarınızın bağımlılık riski altında olduğunu düşünüyorsanız. En yakın sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. Sağlıklı günler.

2.150 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

1 yorum

Şeker bağımlılık yapar mı? – Momentum · 3 Haziran 2020 14:49 tarihinde

[…] Bağımlılık nedir? […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir