Amber çiçeği, hibiskus, nar çiçeği, karkadeh veya kerkede olarak bilinen bamya çiçeği (Hibiscus sabdariffa); çay, baharat, reçel ve esans olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Bamya çiçeği, bamya sebzesinin çiçeğinden farklıdır.
Buruk tadı ve kırmızı rengi nedeniyle kuşburnu, böğürtlen, elma ve çilek çaylarında sıklıkla bamya çiçeği kullanılıyor.
1 • Bamya çiçeğinin içinde hangi bileşenler bulunuyor?
Bamya çiçeğine kırmızı rengini antosiyanin veriyor. Bamya çiçeği, C vitamini bakımından son derece zengin bileşime sahiptir.
2 • Bamya çiçeğinin hangi kısımları kullanılıyor?
Bamya çiçeğinin kırmızı çanak yaprakları kullanılıyor.
3 • Bamya çiçeğinin tıbbi etkileri neler?
- İçerdiği siyanidin ve delfinidin gibi polifenolik bileşikler nedeniyle bamya çiçeği, antioksidan etki gösteriyor.
- Bamya çiçeğinin, şeker metabolizmasında rol oynayan pankreas ß-hücrelerinin etkinliğini artırdığı ve açlık kan insülin düzeyini yükselterek diyabet tedavisini desteklediği bildiriliyor.
- Bamya çiçeğinin iyi huylu kolesterol (HDL) düzeyini belirgin şekilde yükselttiği belirtiliyor.
- Hipertansiyonda ve taşikardide (kalp çarpıntısında) bamya çiçeğinin kullanılabileceği ifade ediliyor.
- Erkeklerde giderek artan oligospermi (sperm azlığı) sorununa, gıdalara renk vermek amacıyla eklenen bamya çiçeğinin neden olduğu düşünülüyor.
4 • Bamya çiçeği, ağırlık kaybını destekliyor mu?
İçerdiği hibiskin, kersetin, luteolin, klorojenik asit ve kafeik asit sayesinde bamya çiçeğinin vücut ağırlığını azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.
5 • Bamya çiçeği nasıl kullanılıyor?
1,5-2 gram kurutulmuş bamya çiçeğinin üzerine 150 mL taze kaynatılmış su ilave ederek 5-10 dakika demlemenizi öneriyorum. Bamya çiçeğinden çay hazırlayarak günde 2-3 kupa içebilirsiniz.
6 • Kimler bamya çiçeği kullanmamalı?
Gebeler ve emzikliler, bamya çiçeğini kullanmamalıdır.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Bamya çiçeğini güvenilir yerlerden, etiketli ve ambalajlı olarak temin etmenizi öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1Yeşilada, E. (nd). Bitkisel çaylarda kırmızı renk veren bamya çiçeğini fazla kullanmayın, erdemyesilada.com, 16.01.2021
0 yorum