Obezite cerrahisinde beslenmenin dördüncü aşaması yumuşak-katı diyet olarak adlandırılıyor.

hemşire, ameliyat, operasyon, cerrahi girişim, hazırlık

Püre diyetten standart diyete geçiş aşaması olan yumuşak-katı diyet, bireysel farklılıklar göstermekle beraber 3-4 hafta sürüyor.

farklı protein tozları

Farklı görünümlerde protein tozları

Hem enerji hem de protein ihtiyacınızı besinlerle karşılayabileceğiniz bu aşamada birlikte protein içeren besin takviyesi kullanmanız gerekmeyecektir.

kadın diyetisyen, hasta, beslenme tedavisi

Obezite cerrahisinde beslenme: Dördüncü aşama diyeti

Üçüncü aşama diyetiyle kıyaslandığında diyet lifi (posa) içeriği daha yüksek olan dördüncü aşama diyeti, besinleri çok daha etkili çiğnemenizi, küçük küçük doğramanızı ve ezmenizi gerektirecektir.

diyetisyen, kadın, pembe, mutfak, yemek tarifi, kadın, yeşillik, avokado

2-3 saat aralıklarla üç adet ana ve üç tane de ara öğün tüketmelisiniz. Her öğününüzün 120-250 ml (yarım ya da bir su bardağı) hacminde sıvı içermesi gerekiyor. Ayrıca her bir öğün için 45-60 dakika sofrada kalmalısınız.

kadın, mutfak, protein tozu, blender, probiyotik, besin takviyesi, noel, yeni yıl, yılbaşı

Obezite cerrahisinden sonra erken doygunluk hissi yaşanıyor, bu sürecin gayet doğal bir parçası… Eğer erken doygunluk hissiniz hâlâ devam ediyorsa yeterli miktarda protein tüketmek amacıyla öğünlerinize protein içeren besinlerle başlayın. Sonra ise sebzelerle, meyvelerle ve tahıllarla öğününüze devam edin.

makarna, spagetti

Protein açısından zengin besinleri tüketmeye alışana kadar pilav, makarna ve beyaz ekmek gibi tahıl içeren besinleri diyetisyeninize danışarak kısıtlayın.

hastane diyetisyeni, klinik diyetisyen

Tükettiğiniz protein miktarını artırmak amacıyla sebze yemeklerinize kıyma ekleyebilirsiniz. Sebze ve et yemeklerinin çiğ kalmamasına dikkat edin. Sebze yemeklerini pişirirken az miktarda yağ kullanmaya özen gösterin. Et yemeklerini ise etin kendi yağında pişirin.

soya fasulyesi, soya ürünleri, soya kıyması, soya eti

Obezite cerrahisi sonrasında uygulanan dördüncü aşama diyetinde şu besinlere yer verebilirsiniz:

Bu süreçte açlık hissetmeseniz dahi öğünlerinizi düzenli olarak tüketmeye çalışın. Ancak yemek yerken doygunluk hissettiyseniz ya da bulantınız olduysa yemek yemeyi bırakabilirsiniz.

köfte, ekmek, havuç, çorba, mercimek çorbası, patates, yemek, yeşillik, öğün, menü

Obezite cerrahisi sonrasında uygulanan dördüncü aşama diyetinde şu besinleri tüketmemelisiniz:

  • Yağda kızartılmış, çiğ ve sert sebzeler, gaz ve şişkinliğe sebep olabilecek sebzeler, domates ve biber salçaları
  • Beyaz ekmek
  • Şeker ilave edilen meyveler
  • Paketli ticari ürünler (hazır gıdalar), et-tavuk suyu tabletleri (bulyonlar)

Hem tüketmenizi hem de kaçınmanızı önerdiğim besinleri henüz tolere edemiyor ya da bunları tüketmek istemiyor olabilirsiniz. Bu nedenle obezite cerrahisinde beslenme sürecini alanında uzman bir diyetisyenle yürütmenizi tavsiye ediyorum.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konuya ilişkin geniş bilgi için cerrahınızla, hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

540 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir