Obezite cerrahisinden sonra yağsız vücut ağırlığının korunmasında fiziksel aktivite büyük önem taşıyor. Öte yandan ameliyat geçiren pek çok hasta, midesinin zarar göreceği düşüncesiyle egzersiz yapmaktan kaçınıyor. Gelin obezite cerrahisinde fiziksel aktivite konusuna genel bir bakış atalım.

hastane, koridor, devlet hastanesi, poliklinik, klinik, randevu, sıra, bekle, boş, kapalı, temiz

Obezite cerrahisi geçirdikten sonra hastanede yatışınızın devam ettiği süre zarfında küçük adımlarla da olsa yürümeye başlayın.

spor, mor, egzersiz, dambıl, dumbell, fitness, spor salonu, vücut geliştirme, beslenme, fizyoterapi

Operasyondan 1 ay sonra kas gücünüzü ve kas kütlenizi korumak amacıyla fizyoterapistinize danışarak kol ve bacak kuvvet egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizleri ağırlık kaldırma şeklinde planlayabileceğiniz gibi bir fitness salonundan destek alabilirsiniz.

spor, kadın, obezite

İzleyen süreçte aerobik egzersizlerle beraber güç ve esneklik egzersizlerine öncelik vermelisiniz.

spor, kadın, dövme, karın, göbek, obez

Obezite cerrahisinin üzerinden 2 ay geçmeden mekik, plank ve bacakları karna çekme gibi karın bölgesini zorlayabilecek egzersizlerden kaçınmalısınız.

spor çantası, erkek, moda, adam, sokak

Operasyondan 3 ay sonra ise obezite cerrahisinde beslenmenin beşinci aşamasına geçmenizle birlikte fiziksel aktiviteyi öne çıkararak yaşam biçiminizi iyileştirmelisiniz.

  • Dünya Obezite Federasyonu, her gün 30 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite öneriyor.
  • Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği, her hafta tempolu yürüyüş, koşu, zumba, yüzme veya fitness gibi 150 dakikalık orta dereceli fiziksel aktivite tavsiye ediyor.
  • Amerikan Spor Hekimliği Koleji ise haftada 150-250 dakika orta düzey fiziksel aktivite yapılması gerektiğini ve önemli miktarda ağırlık kaybı isteniyorsa haftada 250 dakikanın üzerine çıkılması gerektiğini vurguluyor.

Bunlarla birlikte sık sık yürüyüşe çıkmanız, asansör yerine merdiven kullanmanız, toplu taşıma araçlarında bir durak önce inmeniz ve kış aylarında hareketsiz kalmamak amacıyla yürüyüş için alışveriş merkezlerini tercih etmeniz size fiziksel açıdan daha aktif bir yaşam sunacaktır.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konuya ilişkin geniş bilgi için obezite cerrahisi alanında uzman bir hekimle, fizyoterapistle ve diyetisyenle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

715 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

1 yorum

Gonca Mert · 9 Aralık 2022 13:27 tarihinde

Eskişehir diyet birimi Şenol hoca randevu

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir