Bebekler dünyaya geldiklerinde güvenlik ve sevgi ihtiyacını karşılayabilecekleri bir figüre ihtiyaç duyuyorlar. Bu figür bebeğe bakım veren büyükanne, bebek bakıcısı, baba, büyük kardeşler olabildiği gibi çoğunlukla anne oluyor.
Bebeğin güvenlik ihtiyacını karşılayan bakım veren kişi ile kurduğu duygusal bağa ise bağlanma deniyor. Bebek, bağlandığı kişinin yanında güvende ve rahat hissediyor.
Bebek, kendisini koruyan ve ihtiyaçlarını zamanında karşılayan bakım veren kişinin daima yanında olduğunu bilerek güven içinde çevresini keşfedebiliyor. Böylece özerliğini ve yeterliğini geliştirebileceği adımlar atmaya başlıyor.
Bağlanma duygusuyla birlikte bebek kendisine, diğerlerine ve dış dünyaya karşı güven duymayı öğreniyor. Güvenli bağlanma bebeğin ilerleyen yaşlarda;
- kendine güvenen,
- olumlu kendilik duygusuna sahip,
- yakın ilişkiler kurabilen ve ilişkilerini sürdürebilen,
- duygularını düzenleyebilen,
- yeni görevlerde istekli davranan bir birey olmasını sağlıyor.
Size bakım veren kişiyle nasıl bağ kurduğunuz önem arz ediyor ancak bağlanma tüm kaderinizi belirleyen bir süreç olmuyor. Bağlanma hakkında detaylı bilgi için psikoloğunuzla görüşebilirsiniz.
1 yorum
Bebeklerde güvenli bağlanma için nelere dikkat etmelisiniz? – Momentum · 30 Mayıs 2020 14:58 tarihinde
[…] gereksinim duyarlar. Bebeğin bu ihtiyaçlarını karşılayan figür ile duygusal bağ kurmasına bağlanma denir. Güvenli bağlanma ise bakım veren kişinin, bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı ve tutarlı […]