Miadında doğan bebeklerin boy uzunluğu en az 48 cm, ortalama 50 cm, en fazla ise 53,3 cm olması gerekiyor. Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeklerin boy uzunlukları hızla artıyor.

oyuncak, kadın, hamile, gebe

Bebeğiniz ilk 3 ayda yaklaşık 8 cm uzayacak ve boy uzunluğu 1 yaşına geldiğinde ortalama 75 cm olacaktır. Böylece bebeğiniz doğumdaki boy uzunluğunun %150’sine ulaşacaktır.

anne, baba, bebek, ayak, yatak, uyuma, uyku, çocuk, yorgan, sarı

Büyüme ve gelişmenin en fazla olduğu 0-1 yaş aralığına süt çocuğu dönemi adı veriliyor. Bu dönemde bebeğinizin hem boy uzunluğunu hem de nöral gelişimini gösteren baş çevresini takip etmelisiniz.

bebek baş çevresi, baş bölü boy oranı, boy oranı, bebeğin beyin gelişimi

Doğumda 35 cm civarında olan baş çevresi, doğum sonrasındaki ilk aylarda hızla artarak 1 yaşında 46 cm uzunluğuna çıkacaktır.

bebek, çocuk, oral dönem, ağız, oral, pika, kalem

Bebekler için baş çevresi, boy uzunluğunun yarısından 10 cm kadar fazla¹ olması gerekiyor. Bu hesaplamayı belli aralıklarla tekrar ederek bebeğinizin gelişimini takip edebilirsiniz.

bebek, çocuk, bağlanma, bebeklerde bağlanma,güvenli bağlanma, özerk, keşif

1-2 yaş arasında bebeğinizin büyümesi yavaşlayacak ve boyu sadece 10-12 cm kadar uzayacaktır.

büyüme eğrisi, büyüme tablosu, bebek gelişim grafiği, bebeğimin gelişme durumu normal mi

Bebeğinizin boyu 2 yaşından sonra ise sabit şekilde uzayacaktır. Kalıtıma bağlı olarak aynı yaştaki bebekler arasında boy uzunluğu farklılıkların olması son derece normaldir. Bu nedenle bebeğinizi yaşıtları ile kıyaslamayın.

büyüme eğrisi, büyüme tablosu, bebek gelişim grafiği, bebeğimin gelişme durumu normal mi

Konu hakkında geniş bilgi için pediatri hekiminizle ve pediatri diyetisyeninizle görüşün. Bebeğinizle beraber, mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

¹urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90
2.671 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir