Normal koşullarda gebelik dönemi, 38-42 hafta sürüyor. Bebeğiniz miadında doğduysa doğum ağırlığı en az 2,5 kg, ortalama 3,3 kg, en fazla ise 4,6 kg olmalıdır.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Bebeğinizin doğumundan ilk haftasına kadar, fizyolojik açıdan ağırlık kaybı olacaktır. Birinci haftadan sonra ise bebeğiniz, hızla ağırlık kazanmaya başlayacaktır.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi üzerinde beslenme doğrudan etkili olacak, bebeğinizin aldığı enerjinin %10’undan fazlası büyümeye harcanacaktır.

emzirme, sütüm gelmiyor, süt artırma, bebeğin emmesi

Anne sütü, ilk 6 ayda bebeğinizin gereksinimlerinin tamamını karşılayacaktır. 6 aydan sonra ise uygun ek besinlere başlamalısınız. Bu konuda pediatri diyetisyeni ile görüşmenizi öneriyorum.

bebek kilosu, bebek ağırlığı, çocuk doktoru, pediatrist, pediayri doktoru, çocuk hekimi, klinik, beyaz

Bebeğiniz ilk aylarda günde 20-30 gram, izleyen günlerde ise 15-20 gram ağırlık kazanacaktır. Kalıtıma bağlı olarak aynı yaştaki bebekler arasında vücut ağırlığı farklılıkların olması normaldir; bebeğinizi yaşıtları ile kıyaslamayın.

büyüme eğrisi, büyüme tablosu, bebek gelişim grafiği, bebeğimin gelişme durumu normal mi

Bebeklerin büyüme durumları, persentil eğrileri kullanılarak izleniyor. Bebeğinizin persentil değeri;

  • %3’ün altındaysa bebeğinizin zayıf olduğunu,
  • %3-97 aralığındaysa bebeğinizin normal ağırlıkta olduğunu,
  • %97’nin üzerindeyse bebeğinizin kilolu-toplu ya da şişman olduğunu gösteriyor.

Bebeğinizin persentil değeri %3-97 aralığında değilse pediatri hekimi ile görüşmenizi öneriyorum. Belli aralıklarla bebeğinizin hem vücut ağırlığını tartarak hem de boy uzunluğunu ölçerek persentil tabloları üzerinden bebeğinizin gelişimini takip etmenizi öneriyorum. Ani persentil değişimlerinin hastalık habercisi olabileceğini unutmayın.

büyüme eğrisi, büyüme tablosu, bebek gelişim grafiği, bebeğimin gelişme durumu normal mi

Konu hakkında geniş bilgi için pediatri hekiminizle ve pediatri diyetisyeninizle görüşün. Bebeğinizle beraber, mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

2.762 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir