Besinlerin bileşiminde bulunan ve vücutta çeşitli görevler üstlenen moleküller besin ögesi olarak isimlendiriliyor.
Tüketilen besinler sindirildikten sonra besin ögelerine parçalanıyor. Daha sonra kana geçen besin ögeleri, görevlerini yapmak üzere vücudun tüm dokularına taşınıyor.
Büyüme, gelişme, sağlıklı-üretken olarak uzun süre yaşama ve yaşam kalitesinin iyileşmesi için insan vücudu 50’den fazla besin ögesine gereksinim duyuyor.
Besinin türüne göre içerdiği besin ögelerinin çeşidi, miktarı ve kalitesi değişiyor. Tüm besin ögelerini vücut gereksinimini karşılayacak düzeyde içeren tek bir besin bulunmuyor. Besin ögeleri:
- Karbonhidratlar,
- yağlar,
- proteinler,
- vitaminler,
- mineraller,
- su olmak üzere altı ana grupta toplanıyor.
Besin ögeleri vücut çalışmasında hem farklı hem de benzer görevler üstleniyor. Besin ögeleri birbirinin kullanılmasına yardımcı, bazı görevlerde tamamlayıcı ve iş bölümü yapılmış düzenli bir kurum gibi çalışıyor. Bu yapının düzenli ve dengeli işlev görebilmesi için bütün besin ögelerinin ihtiyacı karşılayacak miktarda ve sürekli olarak vücuda alınması gerekiyor. Bu durum da yeterli ve dengeli beslenme sayesinde gerçekleşiyor.
Besin ögelerini tek tek işlediğimiz kategoriyi görmek ve içerikleri okumak için buraya dokunun / tıklayın. Sağlıklı günler diliyoruz.
0 yorum