Bitkilerden çıkarılan yemeklik yağlar genellikle bitkisel yağ olarak biliniyor. Bitkisel yağların sağlık üzerindeki etkileri içerdikleri yağ asitlerine, hangi bitkilerden çıkarıldıklarına ve nasıl işlendiklerine bağlı olarak değişiyor.

zeytinyağı, yağ, sıvı yağ, bitkisel yağ

Bitkisel yağlar; yemeklerde, hamur işlerinde, salata soslarında, margarin üretiminde ve mayonez yapımında kullanılıyor.

tereyağı, tereyağ, butter, hayvansal yağ, margarin, ekmek

Bitkisel yağlar, kimyasal çözücü veya yağ değirmeni kullanılarak bitkilerden çıkarılıyor. Daha sonra saflaştırılarak rafine ediliyor. Yaygın olarak kullanılan bitkisel yağlar arasında zeytinyağı, fındık yağı, soya yağı, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk çekirdeği yağı ve Hindistan cevizi yağı bulunuyor.

coconut, coco nut, kokonat, Hindistan cevizi, hint cevizi, hindistancevizi suyu

Bitkisel yağlar, içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3 ve omega 6) sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Ancak son dönemde yapılan bazı araştırmalarda çoklu doymamış yağlardan omega 6 yağ asitlerinin kronik iltihaplanma, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve artrit gibi hastalıklara neden olduğundan1 söz ediliyor.

sade yağ, sadeyağ, ghee, sıvı yağ, süt ürünleri, klarife tereyağı

Sıvı formda taze ghee

Bitkisel yağlar, oksidasyona karşı hassas oldukları için trans yağ asitleri içerebiliyor. Optimum sağlık için trans yağ alımından kaçının.

mısır, corn, sarı, ekmek yerine geçen

Soya yağı, mısır özü yağıpamuk çekirdeği yağıayçiçek yağıfıstık yağı, susam yağı ve pirinç kepeği yağı; omega-6 içeriği en yüksek bitkisel yağlar olarak biliniyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Doymuş yağların çoklu doymamış yağ asitleri içeren bitkisel yağlarla değiştirilmesi, kalp ve damar hastalıkları riskini %17 oranında azaltıyor. Son olarak kimyasallar kullanılarak üretilen ve trans yağ içeren ucuz yağlar yerine bitkilerin/tohumların ezilmesiyle veya preslenmesiyle elde edilen yağları tercih edin. Bu, düşük miktarda omega 6 içeren ve sağlıklı bir bitkisel yağ olan zeytinyağı olabilir.

1healthline.com/nutrition/are-vegetable-and-seed-oils-bad
1.585 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir