Bitkilerden çıkarılan yemeklik yağlar genellikle bitkisel yağ olarak biliniyor. Bitkisel yağların sağlık üzerindeki etkileri içerdikleri yağ asitlerine, hangi bitkilerden çıkarıldıklarına ve nasıl işlendiklerine bağlı olarak değişiyor.
Bitkisel yağlar; yemeklerde, hamur işlerinde, salata soslarında, margarin üretiminde ve mayonez yapımında kullanılıyor.
Bitkisel yağlar, kimyasal çözücü veya yağ değirmeni kullanılarak bitkilerden çıkarılıyor. Daha sonra saflaştırılarak rafine ediliyor. Yaygın olarak kullanılan bitkisel yağlar zeytinyağı, fındık yağı, soya yağı, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, pamuk çekirdeği yağı ve hindistan cevizi yağı bulunuyor.
Bitkisel yağlar, içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3 ve omega 6) sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Ancak son dönemde yapılan bazı araştırmalarda çoklu doymamış yağlardan omega 6 yağ asitlerinin kronik iltihaplanma, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve artrit gibi hastalıklara neden olduğundan1 söz ediliyor.

Sıvı formda taze ghee
Bitkisel yağlar, oksidasyona karşı hassas oldukları için trans yağ asitleri içerebiliyor. Optimum sağlık için trans yağ alımından kaçının.
Soya yağı, mısır özü yağı, pamuk çekirdeği yağı, ayçiçek yağı, fıstık yağı, susam yağı ve pirinç kepeği yağı; omega-6 içeriği en yüksek bitkisel yağlar olarak biliniyor.

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ
Doymuş yağların çoklu doymamış yağ asitleri içeren bitkisel yağlarla değiştirilmesi, kalp ve damar hastalıkları riskini %17 oranında azaltıyor. Son olarak kimyasallar kullanılarak üretilen ve trans yağ içeren ucuz yağlar yerine bitkilerin/tohumların ezilmesiyle veya preslenmesiyle elde edilen yağları tercih edin. Bu, düşük miktarda omega 6 içeren sağlıklı bir bitkisel yağ olan zeytinyağı olabilir.
1healthline.com/nutrition/are-vegetable-and-seed-oils-bad
0 yorum