Beslenme düzeninizde değişiklik yapmaya karar verip bir diyetisyenle görüştüğünüz halde beslenme programınıza uyum sağlamada zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Bu süreci etkileyen birçok faktör bulunsa da bu yazıda sizlere düşünce hatalarının diyete uyum sağlama sürecinizi nasıl etkilediğine dair örnekler vereceğim.
Diyet listeme tamamen uymalıyım. Tek bir kaçamak yaparsam her şey mahvolur.
Düşünce hatası: Ya hep ya hiç tarzı düşünme
Bu düşünceye sahipseniz hayal kırıklığı yaşamanız kaçınılmaz oluyor. Beslenme düzenini değiştirmek zaman alan bir süreç olduğundan bu şekilde düşünmeniz, küçük bir hatada bile en başa dönmenize ve emeklerinizi yok saymanıza neden oluyor.
Şimdiye kadar hiç kilo veremedim, yine veremeyeceğim.
Düşünce hatası: Aşırı genelleme
Birçok konuda başarısızlık yaşamanız muhtemeldir ancak daha önce zorluk yaşamış olmanız aynı zorlukların tekrarlanacağını mı gösteriyor? Önemli olan bu yaşam biçimi değişikliğine karar verme nedeninizi düşünerek daha önceki engelleri gözden geçirmenizdir.
Diyet listemde olmadığı halde simit yedim. Her şeyi mahvettim! Zayıflayamadığım gibi üstüne bir de kilo alacağım. Daha büyük beden kıyafet almak istemiyorum. Herkes bana garip garip bakacak kilolarım yüzünden. Dışarı da çıkamam artık!
Düşünce hatası: Felaketleştirme
Yediğiniz bir simit dışarı çıkmanızı engelleyecek güçte midir? Felaket senaryoları ürettiğinize bunu gerçekten yaşayacağınıza inanıyorsunuz ve diyete uyum motivasyonunuzu düşüyor.
Zayıflamak istiyorsam diyet boyunca asla çikolata yememeliyim.
Düşünce hatası: -meli -malı cümleleri
Bu şekilde düşünmeniz, ulaşılmaz hedefler koymanıza neden olabiliyor ve üzerinizde yoğun bir baskı oluşturuyor. Diyet programınıza yönelik gerçekçi ve esnek hedefler koyarak yolunuza devam edebilirsiniz.
İradem çok zayıf.
Düşünce hatası: Etiketleme
Bu cümle size ne hissettiriyor? Hissettiğiniz bu duyguyla diyete uyum sağlamak ne kadar kolay olabilir? Kendinizi bir cümle veya kelime ile tanımlamayın. Diyet uygulamak başlı başına bir beslenme düzeni değişikliği gerektiriyor. Her zaman aynı motivasyona sahip olmamanız irade sorununuz olduğunuzu göstermiyor.
Yukarıdaki düşünce örnekleri zaman zaman herkesin aklına gelebiliyor. Bu düşüncelerle uzun süre meşgul olmanız size kötü hissettiriyor ve diyete uyma motivasyonunuzu düşürüyor. Bu nedenle diyet uygulama sürecinde düşünce hatalarınızı değerlendirmek için psikolog desteği alabilirsiniz.
2 yorum
Ayşe Merve marmara · 13 Nisan 2022 16:23 tarihinde
Hocam 7 ay önce bir doğum yaptim göbeğimden hiç kilo gitmedi neyi yanlış yapıyorum oruç tutmuyorum.
Psikolog Cenk Umur · 18 Nisan 2022 22:42 tarihinde
Merhaba Merve Hanım, ağırlık kaybı hedefleriniz için diyetisyen desteği almanızı öneririm.