Tedavi edilmesi gereken bir yeme bozukluğu olan bulimiya nervozanın tanısı, psikiyatri hekimi tarafından  Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-V) tarafından belirlenen tanı kriterlere göre konulur.

dsm, dsm5, tanı kitabı, psikiyatri, psikoloji, anoreksiya

Bulimiya nervozanın tanı kriterleri · A

Tekrarlayan tıkınırcasına yeme dönemleri olmakta ve bir tıkınırcasına yeme dönemi aşağıdakilerin her ikisini de kapsamaktadır.

  1. Benzer koşullarda, benzer sürede, çoğu bireyin yiyebileceğinden belirgin bir şekilde çok daha fazla yiyeceği, ayrı bir zaman birimde (örn. herhangi iki saatlik bir sürede) yeme.
  2. Bu nöbet sırasında yemek yemeyle ilgili denetimin kalktığı duyumunun olması (örn. bireyin yemek yemeyi durduramadığı duygusu, ne ya da ne denli yediğini denetleyemediği duygusu).

[divider]

Bulimiya nervozanın tanı kriterleri · B

Vücut ağırlığında artış olmaması için, kendini kusturma, laksatif, diüretik veya diğer ilaçları kötüye kullanma, neredeyse hiç yememe ya da aşırı spor yapma gibi yineleyen, uygunsuz telafi edici  davranışlarda bulunulmaktadır.

[divider]

Bulimiya nervozanın tanı kriterleri · C

Bu tıkınırcasına yeme ve uygunsuz telafi edici davranışların her ikisi de ortalama üç ay içinde en az haftada bir kez olmuş olmalıdır.

[divider]

Bulimiya nervozanın tanı kriterleri · D

Benlik değerlendirmesi, vücut biçimden ve ağırlığından yersiz bir biçimde etkilenmektedir.
[divider]

Bulimiya nervozanın tanı kriterleri · E

Bu bozukluk, anoreksiya nervoza seyri sırasında ortaya çıkmamalıdır.

bağımlılık, tedavi, hekim, terapi, madde, danışmanlık

Bulimiya nervozası olan bireyler, iğrenme ya da utanma duygusu sebebiyle kusma, laksatif kullanma ve yoğun egzersiz gibi telafi edici davranışlarını gizlice yaparlar. Bu nedenle, bir yakınınızın bu yeme bozukluğuna sahip olduğunu düşünüyorsanız onu yargılamadan ve suçlamadan, gerekli desteği alabilmesi için bir psikiyatriste yönlendirmelisiniz.

1.628 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir