Çocuğunuz okula ilk kez başlıyorsa, okula gitme zamanı geldiğinde çocuğunuzda mide bulantısı, karın ve baş ağrısı, ateş yükselmesi gibi birçok fizyolojik belirti ortaya çıkabilir. Ayrıca bu belirtilere ağlama, korkular ve öfkeli davranışlar eşlik edebilir.
Çocuğunuz, daha küçük yaşlardayken gösterdiği davranışları bu dönemde tekrar sergileyebilir. Okula gitmeyi reddetme, sadece okula yeni başlayan çocuklarda değil her yaşta ve sınıfta ortaya çıkabildiği gibi ailelere çaresizlik hissettirdiğinden ciddi şekilde ele alınması gereken bir konudur.
Çocuğunuzun okula gitmek istememesinin nedeni bunlar olabilir
Eğer siz çocuğunuzdan ayrı kalma ile ilgili yoğun bir kaygı yaşıyorsanız, çocuğunuzun yeni ortamlara girmesi konusunda aşırı müdahaleci ve denetleyici davrandıysanız çocuğunuz, sizin olmadığınız bir ortama katılma konusunda kaygılı hissedebilir. Ayrıca yakın dönemde yeni bir kardeşi olduysa sizi evde onunla beraber bırakıp gitmek istemeyebilir.
Çocuğunuz arkadaşlık kurma, sosyalleşme, iletişim kurma konularında sorun yaşıyorsa okula gitmek onun için zorlayıcı olacaktır. Bununla beraber çocuğunuzun çevresinde okul hakkında olumsuz anıların ve duyguların paylaşılması çocuğunuzun okul ile ilgili olumsuz duygular hissetmesine neden olabilir.
Çocuğunuzun başarılı olmak ve takdir görmek ile ilgili kaygısı yüksekse, başarısının test edileceğini hissettiği ortamlara girmekten uzaklaşabilir. Bunun yanı sıra okulda yaşanması muhtemel olan zorbalık olayları da sorgulanmalıdır.
Neler yapmalısınız?
Öncelikle çocuğunuzun yaşadığı duyguyu anlamaya çalışın. Onun hissettiklerini ve söylediklerini küçümsemeden, kızmadan ve tehdit etmeden dinleyin. Yaşadığı ve hissettiği şey ne ise açıklamasına izin verin. Olumsuz duygulardan ve düşüncelerden bahsettiğinde ona engel olmayın.
Bu konuda kendinizi suçlu hissetmeniz hatta diğer ebeveyni suçlamanız çok da işe yaramayacaktır. Ebeveynler olarak yapmanız gereken şey, çocuğunuzun okula gitmesi gerektiği konusunu net şekilde ifade ederek bu konuda kararlı ve tutarlı davranmanızdır.
Çocuğunuza okulda nelerle karşılaşacağı konusunda bilgi vermeniz, onu hangi saatte alıp-bırakacağınızı ve o okuldayken sizin nerede olacağınızı açıklamanız çocuğunuzu rahatlatır. Ayrıca okula gitme ve orada kalma ile ilgili olumlu davranışlarını pekiştirmeniz, çocuğunuzun okula gitme motivasyonunu artırır.
Çocuğunuz okula gitmediyse okul ile olan bağı koparmamak adına öğretmeni ile iletişim halinde kalarak ödevleri ve etkinlikleri takip etmelisiniz. Buna ek olarak öğretmen veya sınıf arkadaşları ile okul dışında buluşmasını sağlayabilirsiniz.
Okula gitmeyi reddeden çocuğunuz sosyal, duygusal ve akademik sorunlar yaşayabilir. Çocuğunuzun okul reddini sürdüren faktörleri irdeleyerek ortadan kaldırmak için öğretmenlerle iş birliği yapmalı, gereken durumlarda bir ruh sağlığı uzmanına başvurmalısınız.
0 yorum