Ebeveynler, çoğunlukla bireysel merakları nedeniyle çocuklarının zekâ puanını öğrenmek istiyorlar. Ancak ailenin çocuğunu zeki bulması gibi özel bir gerekçe test yaptırmak için yeterli değildir.

kadin-cocuk-harita-zeka-zeki-cocuk-zekasi-zeka-testi-ogrenme-iletisim-harita-anne-

Zekâ testinin;

  • zihinsel-motor geriliğin saptanması
  • bilişsel potansiyelin anlaşılması
  • gelişimsel bozukluklarının tespit edilmesi

gibi amaçlardan ziyade yalnızca çocuğun ne kadar zeki olduğunu öğrenmek için uygulanması çocukları olumsuz etkileyebiliyor.

Cocuk-baski-korku-kaygi-stres-zeka-zeki

Ayrıca zekâ puanı; çocuğun gelişimi ve eğitimi ile birlikte artış veya azalış gösterebiliyor. Sabit ve her zaman geçerli bir zekâ puanından bahsedilemediğinden çocuğun zekâ puanını öğrenmek aile için pek bir şey ifade etmiyor.

cocuk-aile-ebeveyn-bebek-oyun-ogrenme-zeka-zeka-testi

Zekâ testlerinden ancak 6 yaş ve üstünde güvenilir sonuçlar alınabiliyor. Bu yaşa kadar uygulanabilen testler ise genellikle zekâ testi adı altında pazarlanan gelişimsel tarama testleri oluyor. Bu testler ise gelişim anormalliklerini tespit etmeyi amaçlıyor.

Psikolog Cenk UMUR

Psikolog • Cenk UMUR

Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında ebeveynlerin; geçerli bir neden olmadan, gerçekçi bir ihtiyaç dışında ve keyfi şekilde çocuklarına zekâ testi yaptırmamaları gerekiyor.

1.076 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam etmektedir. 2014 yılından itibaren Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapmaktadır.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »