Çocuğunuz 1-2 yaşlarından itibaren kendi benliğinin farkına varmaya, daha bağımsız olmaya, bazı duygularını kontrol etmeye, korku, utanç ve kıskançlık gibi duyguları hissetmeye başlıyor. Bunun yanında çocuğunuz öfke nöbetleri yaşayabiliyor ve isteklerinde inatlaşabiliyor.
Çocuğunuz anadilinizi aktif şekilde kullanmasa da ne dediğinizi anlayabiliyor. Duyguları kelimelere dökerek tanımlamasa da onları yaşıyor ve deneyimliyor. Siz de çocuğunuzun duygularını dile dökmesine yardımcı olarak onun kendini ifade etmesini sağlayabilirsiniz.
Dil becerileri zamanla gelişen çocuğunuzda duygusal bir tepki gördüğünüzde o duyguyu isimlendirebilirsiniz ve onun hakkında konuşabilirsiniz.
Kocaman gülümsüyorsun. Kuzenini gördüğün için mutlu olmalısın.
Ağlıyorsun. Akvaryumdaki balıkları eline alamayacağın için üzülmüş olmalısın.
Başka kişilerin duygu ifadelerini de kelimelere dökerek çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.
Bak! Ayşe ablan dedesini özlediği için çok üzgün.
Çocuğunuzun farklı yaşlardan çocuklarla oynamasını sağlayarak, oyuncaklarla kurduğu iletişim üzerinden, şarkıyı ve dansı kullanarak, boyalarla ve çocuk öyküleriyle de duygularını ifade etmesine destek olabilirsiniz.
Çocuğunuz duygularıyla ilgili konuşmak istediğinde onu dinlemeniz, desteklemeniz ve ona güvende hissettirmeniz onun yeni duyguları tanımasına ve anlamasına yardımcı olabilir. Sağlıklı günler.
0 yorum