Beyin, karaciğer, kalp ve akciğer gibi uzuvların yaşamsal organlar olduğu biliniyor. Hayatın olağan akışı içinde meydana gelen fiziksel travmalar bu organlara zarar verdiğinde ölüm gerçekleşebiliyor.
Yaşamsal olmayan organlarda ortaya çıkan travmalar ise ilk etapta hayati risk oluşturmuyor. İskelet kaslarında meydana gelen ezilmeler bu duruma örnek olarak gösterilebiliyor.
Travma sonrasında sağlık kontrollerinin yapılmaması veya gereken önlemlerin alınmaması sonucunda ezilme sendromu oluşabiliyor. Crush sendromu adı da verilen bu sağlık sorununun temel bulgularından birinin akut böbrek yetmezliği¹ olduğu bildiriliyor.
Ezilme sendromu özellikle trafik kazalarında, maden göçüklerinde ve büyük depremlerde enkaz altından çıkarılan afetzedelerde görülüyor.
Büyük kas kütlelerinin travmatize olması sonucunda ortaya çıkan bu durum kandaki sıvı oranı artırılarak ve potasyum değeri düşürülerek tedavi ediliyor. Bu tedavi afetzedenin vücudunun dışarıdan hangi bölgesi görünüyorsa buradan damar yolu açılması suretiyle yapılıyor.
Afetzedeye damar yolu açılamaması durumunda ağız yoluyla sadece su veya ayran vermek gerekiyor. Siz siz olun afetzedeyi hemen toparlayacağı düşüncesiyle ona su yerine veya suyla birlikte meyve suyu, çay veya kahve gibi içecekler vermeyin.
Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. Umarım can kaybımız daha fazla artmadan kurtarma çalışmaları devam eder.
¹tbv.com.tr/bobrek-sagligi/ezilme-crush-sendromu
0 yorum