Dâhiliye olarak da bilinen iç hastalıkları, sağlığın korunmasıyla ve kendi alanı içerisinde bulunan hastalıkların önlenmesiyle/tedavi edilmesiyle ilgileniyor. İç hastalıkları hangi hastalıklarla ilgileniyor, iç hastalıkları uzmanı nasıl olunuyor, iç hastalıkları eğitimi kaç yıl sürüyor ve MHRS üzerinden iç hastalıkları randevusu nasıl alınıyor? Sorularına yanıtlar vereceğiz.
İç hastalıkları hangi hastalıklarla ilgileniyor?
- Grip, bronşit, zatürre
- hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları
- guatr
- diyabet
- böbrek hastalıkları
- gastrit, ülser, spastik kolit, kabızlık
- ateşli eklem romatizması ve diğer romatizmal hastalıklar
İç hastalıkları, patoloji, radyoloji, klinik laboratuvar, beslenme ve diyet polikliniği, psikoloji ve fizik tedavi üniteleri gibi tıbbi branşlarla ve birimlerle koordineli olarak çalışıyor. Bu hastalıklardan birine ya da birkaçına sahipseniz iç hastalıkları hekiminizle görüşmenizi tavsiye ediyoruz.
İç hastalıkları uzmanı nasıl olunuyor?
İç hastalıkları alanında uzman olmak için tıp lisans programından mezun olduktan sonra kısaca TUS olarak bilinen tıpta uzmanlık eğitimi giriş sınavında başarılı olmalı ve ilgili üniversitede iç hastalıkları alanında asistanlık yaparak uzmanlık diplomanızı almış olmalısınız.
İç hastalıkları eğitimi kaç yıl sürüyor?
İç hastalıkları uzmanları tıp fakültesinde 6 yıl eğitim gördükten sonra iç hastalıkları alanında 4 yıl asistanlık yapıyor. Bir iç hastalıkları hekimi toplamda 10 yıl okuyor.
MHRS üzerinden iç hastalıkları randevusu nasıl alınıyor?
Merkezi hekim randevu sistemi (MHRS) üzerinden iç hastalıkları randevusu alabilirsiniz. Bunun için iki yol bulunuyor:
- Alo 182 çağrı merkezini arayın. Bağlanacağınız canlı operatör size en uygun hastaneyi ve randevu tarihini sistemden bularak iç hastalıkları randevunuzu oluşturacaktır.
- MHRS web sitesi olan mhrs.gov.tr üzerinden iç hastalıkları randevusu almak için randevu al düğmesine dokunun/tıklayın ardından üye olun ya da üyeliğiniz varsa TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek istediğiniz hastaneden ve iç hastalıkları hekiminden iç hastalıkları randevusu alın.
Gelemeyeceğiniz randevuyu iptal ettirmeyi unutmayın. İptal işlemini yine Alo 182 çağrı merkezi üzerinden ya da MHRS web adresi üzerinden yapabilirsiniz.
Diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist randevusu nasıl alınıyor?
Kamu kurumlarından diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist randevusu almak için sırasıyla iç hastalıkları, psikiyatri, fiziksel tıp-rehabilitasyon ya da ortopedi bölümlerinden randevu alarak diyetisyenle, psikologla ya da fizyoterapistle görüşmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Hekiminiz uygun görmesi durumunda sizi ilgili uzmana konsülte edecektir.
Özel sağlık kuruluşlarında ise doğrudan diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist randevusu alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ek bir işlem bulunmuyor. Sağlıklı ve keyifli günler diliyoruz.
Bir yanıt yazın