Teknolojinin hızlı gelişimi ve dijitalleşmenin hayatımızın çoğu alanına yayılması avantajların yanı sıra bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Teknolojik cihazları yoğun şekilde kullanmamız fiziksel olarak ağrılara, uykusuzluğa, göz yorgunluğuna neden olabiliyorken psikolojik olarak zihin dağınıklığına, odaklanma güçlüğüne, FOMO‘ya, sosyalliğin azalmasına ve stresin artmasına neden olabiliyor.
Yukarıda saydığımız sonuçları ve onların etkilerini ortadan kaldırarak fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak daha iyi hissetmek için teknolojik cihazları ve sosyal medyayı kullanmaya ara vermeye dijital detoks deniyor.
Dijital detoks herkes için gereklidir demek doğru gözükmüyor. Teknolojik cihazları ve sosyal medyayı kullanma yoğunluğunuzu ve size olan etkilerini gerçekçi şekilde değerlendirerek dijital detoks yapmaya karar verebilirsiniz. Bununla ilgili size en iyi mesajı verecek ve rehberlik edecek olan araç bedeniniz oluyor.
Peki dijital detoks yapmak mümkün mü? Dijitalleşmenin giderek yayıldığı bir dünyada dijital detoks yapmak zor gözüküyor:
- Birçoğumuz işimiz ve eğitimimiz gereği teknolojik cihazları yoğun şekilde kullanıyoruz.
- Resmi işlerden alışverişe ve eğlenceye kadar çoğu alanda teknolojiden ve dijital ortamlardan yararlanıyoruz.
- Evlerimizdeki cihazlar giderek dijitalleşiyor.
- Sosyal medya yeni birileriyle tanışmanın, dayanışmanın, sevdiklerimizle iletişimde kalmanın ve vakit geçirmenin aracı haline geldi.
Bunlar ve daha fazlası dijital detoks yapmayı zorlaştırabiliyor. Buna rağmen alternatif çözüm önerileri bulunuyor.
Dijital detoks teknolojiden tamamen soyutlanmak ve dijitalleşmeyi reddetmek anlamına gelmiyor. Belli başlı cihazlara, uygulamalara veya platformlara yönelik önlemler alabilirsiniz:
- Bazı uygulamalar için ekran süresi sınırlaması koyabilirsiniz.
- Arkadaşlarınızla yüz yüze sosyalleşmek için cihazsız alanlar yaratabilirsiniz.
- Sosyal medya platformlarından bazılarını bir süre için kullanmayı bırakabilirsiniz.
- Doğada vakit geçirmek, egzersiz yapmak ve kitap okumak gibi alternatif davranışları artırabilirsiniz.
Dijital detoks için büyük değişiklikler yapmak yerine teknolojiye küçük sınırlar koyabilirsiniz.
Teknoloji tamamen bırakmak yerine onu nasıl ve hangi amaçla kullandığımızın farkında olarak, bedenimizden gelen mesajları dikkate alarak ve zamanımızı planlayarak sağlıklı bir denge kurmak mümkün olabilir.
Bir yanıt yazın