Dioksinler çevreyi kalıcı olarak kirleten kimyasallardan biridir. Ticari amaçla üretilmeyen bu kimyasallar bazı klorlu bileşiklerin endüstriyel yanma işlemleri sırasında açığa çıkıyor.

çevre kirliliği, küresel kirlenme, yere çöp atma, pollution, çevre etiği,

Dioksinler atıkların kontrolsüz kullanımı, herbisitler (yabani ot ilaçları), egzoz dumanı ve endüstriyel bacaların filtre edilmemesi nedenleriyle havaya, suya ve toprağa geçerek¹ canlılara zarar veriyor.

bezelye sütü

Dioksinler suda değil yağda çözünen bileşiklerdir. Bu durum özellikle hayvansal kaynaklı besinleri insanlar için önemli bir risk kaynağı haline getiriyor:

Dünya Sağlık Örgütü, en yüksek toksisiteye sahip dioksin bileşiğinin TCDD (2, 3, 7, 8-tetra kloro di-benzen p-dioksin) olduğunu¹ bildiriliyor. Günlük 30 gram süt ürünü tüketen bireyin vücuduna 6 pg kadar TCDD girdiği belirtiliyor.

bebek, anne, bakım verme, emzik, gazlı bebek

Bunlarla beraber dioksinlerin anne sütünde bulunduğu ve emzirmeyle anneden bebeğe geçtiği bildiriliyor. Dioksinlerin yağ dokusunda birikerek üreme sorunlarına, bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve kanser türlerine neden olabileceği¹ bildiriliyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Yağlı et tüketiminizi azaltarak ve az yağlı süt ürünlerini tercih ederek dioksin alımınızı azaltabilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün.

¹gidabilgi.com/makale/detay/dioksin-nedir-17e955
1.893 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir