Diş ağrısı toplumumuzda yaygın görülen bir semptomdur. Diş ağrısı hisseden bireyler bu ağrının çözümü için belli başlı yöntemlere başvurmaktadır. Diş ağrısının önüne geçmek için semptomatik tedavide ağrı kesiciler kullanılır.

ağız, diş, adam, erkek, ağrı, acı, diş ağrısı, ağız yarası, aft

Diş ağrısının birden fazla sebebi olabilir. Bunlar arasında:

  • diş çürüğüne bağlı ağrılar,
  • ilerlemiş diş çürüğü sebebiyle dişin sinir ve damarlarını içeren pulpa dokusunda gelişen irritasyon ve nekroza bağlı gelişen ağrılar,
  • dental, gingival (diş eti) veya periodontal apse gibi apselere bağlı gelişen ağrılar,
  • dişin en dış yüzeyinde yer alan mine tabakasının altındaki dokuyu ifade eden ve genellikle diş eti çekilmesi gibi sebeplerle kök yüzeylerinin açığa çıkması sonucu görülen dentin hassasiyetine bağlı ağrılar,
  • dişte görülen kırık veya çatlaklar sebebiyle gelişen ağrılar,
  • çene içerisinde görülen çeşitli kistik/tümoral yapılara bağlı gelişen ağrılar,
  • hastanın dişsel bir problemi olmadığı halde diş ağrısı hissedebilmesi nedeniyle trigeminal nevralji, fantom diş ağrısı, yanan ağız sendromu gibi çeşitli hastalıklara bağlı ağrılar yer almaktadır.

    kanal, kök, diş, kanal tedavisi, ağrı, pulpa, dentin, diş dokusu, doku, dental anatomi, dental, anatomi

    Diş ağrısını dindirmek için halk arasında bazı yanlış uygulamalara da başvurulmaktadır. Hastalarımdan duyduğum bu yöntemler (ağrıyan dişe alkol bastırmak, aspirini yanak içerisinde saklamak vs.) hastada başka sistemik bir hasara sebebiyet verebilir. Karanfil çiğnemek de yine bu yöntemlerden biri olsa da zararsızdır. İçeriğinde bulunan öjenol maddesi diş hekimliğinde birçok malzemenin içerisinde de yer alan ve analjezik (ağrı kesici) bir maddedir.

    yardım, diş, karikatür, çizim, ağlamak, üzülmek, çürük, kirli

    Diş ağrısında gerçek çözüm elbette ki sorunun kaynağına yönelmek ve tedavisini yapmaktır. Bu amaçla mevcut çürüklerin tedavisi için diş dolgusu, kanal tedavisi, dentin hassasiyet giderici ajan uygulanması gibi işlemler yapılır. Bu tedavilerin hemen yapılamadığı durumlarda ağrı kesici ilaçlardan yardım alınabilir.

    diş hekimi, diş kliniği, dental klinik, diş randevusu, randevu, banko, diş ağrısı, dental

    Diş ağrısı hissederseniz bunu ihmal etmeyip en kısa sürede bir diş hekimine muayene olmanız yararınıza olacaktır. Diş ağrısı erken dönemde daha kolay tedavi edilmektedir. İlerleyen süreçte çürüğün derinleşmesiyle tedaviler de daha komplike hale gelmektedir. Sağlıklı günler dilerim.

    1.375 kez okundu

    Diş Hekimi Meryem Çoban

    Meryem Çoban, 2018 yılında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Özel muayenehanede görev yaptıktan sonra devlet hastanesi bünyesinde diş hekimliği yapan Meryem Çoban, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

    0 yorum

    Bir yanıt yazın

    Avatar placeholder

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir