Çocukluk çağında şeker tüketimi aslında birçok farklı görüşle çevrili bir konu… Bir kısım ebeveynler kesinlikle şeker karşıtı iken bir kısım ebeveynler ise bazı durumlarda çocukları yatıştırmak veya ödüllendirmek için kabul edilebilir bir seçenek olduğu görüşünde. Bana göre ise bu iki grubun görüşleri arasında bir denge sağlanabilir. Bununla birlikte, çocukların çoğu kesinlikle tatlılardan hoşlanırken gerçek şu ki çok fazla şekerin çocukların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır.

çikolata, şeker, tatlı, kaçamak, sarı

Bu yazımda aşırı miktarda şeker tüketiminin çocukların ağız sağlığını nasıl etkilediği, süt dişi çürüklerinin çocukların genel sağlığı üzerindeki etkileri ve çocukluk çağında şeker tüketim miktarına yönelik önerilere değineceğim.

şema, şema terapi, bebek, çocuk, sarılma, öpme, mutlu çocuk, kardeş

Şeker içeren besinlerin tüketilmesinin hem yetişkinlerin hem de çocukların ağız sağlığı için risk faktörü olduğu bir gerçektir. Aşırı şeker tüketimi diş çürüğü için ana faktörlerdendir.

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Şeker tükettiğimizde karyojenik bakteriler (çürük etmeni bakteriler) diş yüzeyimizde birikir ve plak oluşturur. Plak formu zamanla diş yüzeyimizin gözenekliliğini arttırır ve daha fazla asit üretimine sebep olur. Asiditedeki bu artış ağız içi pH seviyesinin düşürür ve bu sebeple gözenekliliği artmış olan diş yüzeylerinde delikler ve boşluklar oluşturarak diş minesini yavaş yavaş çözer ve diş çürükleriyle sonuçlanır.

bebek fizyoterapi, bebekler için fizik tedavi ve rehabilitasyon, bebek pilates topu

Uzun süre fark edilmediği için veya zaten yerine daimi dişler geleceği düşüncesiyle önemsenmeyip tedavi edilmemiş süt dişi çürükleri sadece sağlıklı olan diğer süt dişlerinin sağlığını tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda süt dişlerinin altında henüz sürmemiş olarak yer alan daimi dişleri de etkileyebilecek enfeksiyonlara sebep olabilir, daimi dişlerde renk ve form bozukluğuna yol açabilir veya çürüklerin çok ilerlemiş olduğu bazı durumlarda ise süt dişlerinin erken kayıpları ile sonuçlanabilir.

beslenme, kaşık, çocuk, bebek beslenmesi, tamamlayıcı beslenme

Süt dişleri, daimi dişler için aslında bir rehber görevi görür, daimi dişler için yer açar ve onları ağız içerisinde uygun pozisyona yönlendirirler. Bu nedenle süt dişlerinin erken kaybı, bu çocukların ilerleyen yaşlarda ortodontik tedaviye ihtiyaç duyma ihtimalini de yükseltebilir.

duygular, çocuk, duygu çalışması, minyon, şaşırma

Diş çürüğünün doğrudan sonuçları enfeksiyon ve ağrıdır. Özellikle çiğneme sırasındaki şiddetli ağrı, çocukların beslenmesini etkileyebilir, hatta zamanla büyüme ve gelişmeleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Yapılan bazı araştırmalarda diş çürüğü sayısı fazla olan çocukların, yaşıtlarına göre olması beklenen ağırlıktan daha azına sahip olduğu ve diş ağrısı olan bu çocukların diş çürükleri tedavi edildikten sonra beklenen ağırlıklarına ulaştıkları gösterilmiştir.

kaşık, highchairs, bebek mama sandalyesi, yemek yiyen çocuk,

Çiğneme sırasındaki ağrı sebebiyle oluşan yetersiz beslenmenin aksine bu ağrıya bağlı olarak besinlerin tam olarak öğütülmeden yutulması nedeniyle çocuklarda erken yaşlarda kilo problemleri ile de karşılaşılabilir. Beslenmenin yanı sıra diş çürüğüne bağlı olarak uyku bozuklukları da görülebilir ve bu durum da zaman içerisinde çocuklarda büyüme ve gelişme bozukluklarına sebep olabilir, okul çağındaki çocuklarda ise gün içerisinde ve derslerde dikkat dağınıklığı, normal başarı performansında düşüşe dahi sebep olabilir.

todler dönemde kafein, çocuklar kahve, kız çocğu, anne, kupa

Son olarak belki de en hassas olmamız gereken sonuçları çocukların sosyal hayatı üzerinde olabilir. Süt dişleri yüze estetik olarak hoş yüz şekilleri vermede önemli bir rol oynar. Bu nedenle süt dişlerinin herhangi bir nedenle kaybı çocukları duygusal ve sosyal olarak etkiler. Diş çürüklerine bağlı olarak oluşucak estetik olmayan görünüm, çocuklarda özgüven eksikliğine, arkadaşlarıyla iletişime geçmekten çekindiği için sosyal becerilerin yeterince iyi gelişmemesine neden olabilir.

okul çocuğu, okula gitmek istemeyen çocuk, evden çıkmak isteyen çocuk, sınıfa girmeyen çocuk

Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınlanan kılavuzuna göre hem yetişkinler hem de çocuklar günlük şeker alım miktarını, toplam enerji alım miktarlarının %10’unun altında tutmalıdır. DSÖ’nün Sağlık ve Gelişim için Beslenme Departmanı Direktörü Dr. Francesco Branca,

Serbest şeker alımını toplam enerji alımının %10’unun altında tutmanın aşırı kilo, obezite ve diş çürümesi riskini azalttığına dair sağlam kanıtlarımız var, diyor. DSÖ, bu miktarı %5’in altında tutabilmenin ise ek sağlık yararları sağlayacağını da vurguluyor.

Ayça Akdoğan, disdostu.org/tatli-olmayan-tehlike-cocukluk-caginda-asiri-miktarda-seker-tuketimi-cocuklarin-agiz-sagligini-ve-genel-sagligini-nasil-etkiler/
341 kez okundu

Diş Dostu Derneği

Merkezi İsviçre’de bulunan Toothfriendly International, 1982 yılından beri ağız-diş bakımı ve doğru beslenme bilincini oluşturmak, geliştirmek ve yerleştirmek konusunda çalışmalar yapan uluslararası bir federasyondur. Federasyonun İsviçre, Almanya, Japonya, Kore ve Türkiye’deki yerel dernekleri de kendi ülkelerinde aynı hedefe hizmet etmektedir. Toothfriendly International’ın Türkiye’deki yerel kuruluşu olan Diş Dostu Derneği 1997 yılından beri federasyonun uluslararası misyonu doğrultusunda, Türkiye’de uzun vadede daha sağlıklı kuşaklar yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli proje ve etkinlikler düzenlemektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir