Diş hekimi ağız boşluğunun diş bölümü ve oral mukozasının yanı sıra maksillofasiyal bölgede (çene ve yüz bölgesinde) tespit edilen hastalıklar ve bozukluklarla ilgili çalışmalar yapan; teşhis, tedavi ve koruyucu uygulamalarda bulunan tıp dalı uygulayıcısıdır.

diş hekimi, diş kliniği, diş muayenehanesi

Her yıl 6 Mart Dünya Diş Hekimleri Günü ve 22 Kasım Türk Diş Hekimleri Günü olarak kutlanıyor.

diş hekimi, diş tedavisi, uygulama, hastane, klinik, dişçi

Türkiye’de Diş Hekimliği mesleğini icra edebilmek için üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinden hazırlık bölümü hariç 5 yıllık yüksek lisans mezunu olmak gerekmektedir.

sehpa, kitap, araştırma, çalışma

2020 yılında Türkiye’de 95 üniversitede diş hekimliği fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerde öğrenciler 5 yıllık eğitim süresince temel tıp bilimleri ve klinik bilimler alanında çeşitli eğitimler alırlar. Ayrıca dişhekimliği eğitimi içerisinde; ilk 3 yıl preklinik eğitim denilen ve laboratuvar ortamında, sonrasında klinikte yapılacak olan uygulamaların simülasyonu şeklinde olan eğitim alınır. Sonraki 2 yıl ise klinik eğitime geçilir. Bu eğitimlerden sonra başarılı olan kişi 5 yıllık lisans ve yüksek lisans eğitimi (yüksek lisans düzeyinde lisans programı) sonucunda diş hekimi unvanı alır.olcme-gorusme-danisma-plan-test-zeka-zeka-testi

5 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’nda başarılı olan hekimler uzman diş hekimi olarak 8 ayrı branşta uzmanlık yapabilirler. (Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi, Pedodonti, Endodonti Ortodonti, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi) Bu eğitimler uzmanlık yapılan alanlara göre 3 ila 4 yıl sürmektedir.

öğretmen, öğrenci, sınıf, ders

Bunun yanı sıra diş hekimleri çeşitli üniversitelerde açılan doktora programlarına katılarak bilim doktoru unvanı ile doktora diploması almaya hak kazanırlar.

diş hekimi, diş cerrahisi, doktor

Diş hekimliği uygulamaları yapabilmek için diş hekimliği diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Bu diploma olmaksızın diş hekimliği yapmak 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 30. maddesine göre hapis cezası gerektiren bir suçtur.diş sağlığı, diş bakımı, diş hijyeniAğız ve diş sağlığı ile ilgili  sorunlarınızda görüştüğünüz kişinin diplomalı diş hekimi olduğundan emin olun. Doğru bilgi için sadece yetkili kişilerden aldığınız bilgilere güvenin.  Sağlıklı günler dilerim.

1.249 kez okundu

Diş Hekimi Meryem Çoban

Meryem Çoban, 2018 yılında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Özel muayenehanede görev yaptıktan sonra devlet hastanesi bünyesinde diş hekimliği yapan Meryem Çoban, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir