Bebeklikte ilk dişin çıkmasından itibaren diş fırçalama alışkanlığı başlamalı, bunu çoğumuz biliyoruz elbette ancak fırçalamanın yanında temel bir diş bakımı gereksinimi daha var: diş ipi ile yapılan temizlik…
Bu temizlik halk arasında hâlâ yaygınlaşmadı. Öyle ki çoğu hastama diş ipi kullanmaları gerektiğini söylediğimde yüzlerinde belirsiz bir ifade ile:
Diş ipi ne hocam? Diye sorarak şaşırdıklarına şahit oluyorum.
Haydi gelin bakalım bu diş ipi neymiş, biraz daha yakın merceğe alalım: Kullanımı gereksinim mi yoksa lüks mü?
Aslında konuya herkesin yakından bildiği bir alandan başlayalım, kendi evlerimizin mutfağına bir yolculuk yapalım. Mutfakta tezgahın üzeri bulaşıklarımızla dolu, bunları bulaşık makinesine diziyoruz. Bu sırada en dikkat ettiğimiz şey nedir? Bulaşıkları tüm yüzeyleri su ve deterjan ile temas edecek şekilde birbirine yapıştırmadan, su temasını kesmeyecek şekilde dizeriz. Burada temsili olarak her bir tabağı veya bardağı dişlerimiz gibi düşünebiliriz. Peki ya dişlerimiz bulaşıkların olmasını istediğimiz şekilde ayrı ayrı mı dizili ağzımızda?
İstisna durumların dışında dişlerimizin araları birbirine sıkı temas edecek kontakt alanı dediğimiz bölgelere sahiptir. Bu kontakt alanları fırçalama ile ulaşılamayan ve aslında dişin 2/5’lik alanını oluşturmaktadır. Yani sadece fırçalama yaptığınızda dişlerinizin %40’lık kısmını hiç fırçalamamış olursunuz. Bu noktada ihtiyacımız olan şey tam da bir diş ipidir.
0 yorum