Diş taşı temizliğinden sonra dişlerinin aralandığını ve sallanmaya başladığını söyleyen kişilere denk gelmiş olabilirsiniz. Bu söylentiler aslında birkaç sebebe dayanıyor.

ağız ve diş sağlığı, hasta, kadın, dişler, diş uygulama, pembe, diş kliniği

Öncelikle diş taşı denilince aklımıza ne gelmeli buradan başlayalım. Dişlerin arasında biriken besin artıklarının zaman içinde plak oluşturarak ilerleyen dönemde de calculusa dönüşmesi sonucunda halk arasında tartar olarak bilinen diş taşları meydana gelir.

diş maketi, diş uygulama işlemi, klinik, diş hekimi

Diş taşı oluştuktan sonra bunların artık fırçalayarak temizlenmesi mümkün değildir. Mutlaka diş hekimi tarafından özel aletler kullanılarak temizlenmesi gerekir.

diş doktoru, diş hekimi, diş muayenesi çizimi

Halk arasında diş taşlarını temizlettikten sonra dişlerim sallanmaya başladı söylentisi tamamen hatalı bir bakış açısından kaynaklanır. Diş taşları, dişlerin köklerinin etrafını saran alveolar kemiğin zamanla erimesine ve dişlerin sallanarak düşmesine sebep olur.  Temizlik yapılarak bu diş taşlarının dişin etrafından temizlenmesiyle beraber, zararlı diş taşlarının dişleri birbirine bağlayan etkisi de biter.

diş hekimi, temizlik, diş temizliği, ekip çalışması, dişçilik

Aşırı miktarda diş taşı birikimi olan kişilerde yoğun kemik kaybından dolayı dişler çene içerisinde sadece ufak bir kök kısmı ile çeneye tutunmaktadır. Bu sırada diş taşları ise bir illüzyon oluşturmaktadır.

diş, ağız ve diş sağlığı, ağız hijyeni, mor

Diş taşları temizlenince dişin gerçek durumu ortaya çıkar ve bazı hastalarda (özellikle aşırı diş taşı birikimi olan hastalarda) dişlerin sallandığı görülebilir. Bu aşamada diş taşı temizliği, diş kayıplarının artmaması için zorunlu olarak yapılması gereken bir tedavi aşamasıdır.

dişçilik, diş uygulaması, kadın hasta, ağız sağlığı

Diş taşı temizliği ile dişlerin aralandığıyla ilgili söylenti de yine benzer şekilde diş taşlarının ortadan kalkması ile dişlerin arasını dolduran zararlı birikintilerin gitmiş olması sonucu oluşan görüntüyle alakalıdır.

diş maketi, hekim, sağlık personeli, diş ve eti protezi

Diş taşı temizliği sonrası yakınmaların arka planını iyi anlamak gerekir. Sorun diş taşlarının temizlenmesi değildir. Gerçek durumun ortaya çıkması ile gizlenmiş bir hastalık tablosunun görünüşe yansıması söz konusudur. Diş taşları temizletilip bu şekilde doğru bir tedavi yoluna gidilmesi gerekir.

Diş Hekimi Meryem ÇOBAN

Diş Hekimi • Meryem ÇOBAN

Diş hekiminizi 6 ayda bir ziyaret ederek diş taşı temizliği yaptırmanızı tavsiye ederim. Sağlıkla kalın.

1.753 kez okundu

Diş Hekimi Meryem Çoban

Meryem Çoban, 2018 yılında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Özel muayenehanede görev yaptıktan sonra devlet hastanesi bünyesinde diş hekimliği yapan Meryem Çoban, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir