Diyabette hem kan şekeri kontrolünün sağlanması hem de komplikasyonların (yan etkilerin) önlenmesinde fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemli yeri vardır.
Diyabet komplikasyonları; gözlerin, böbreklerin ve sinirlerin hasar görmesini kapsamaktadır.
Diyabete bağlı sinirlerin hasar görmesi, diyabetli bireyin genelde bacağında ve ayağında duyu kaybına yol açar. Bunun sonucunda bireyler, ayağına batan bir cismi hissetmeyebilir, sıcak bir kumda yürürken sıcağı hissetmeyebilir, soğuk bir suya ayağını soktuğunda soğuğu hissetmeyebilir.
Egzersiz ve duyu kaybının ilişkisi nedir?
Diyabetli bireyin duyu kaybı varsa bireyin cildi daha hassas olup yaralanmalara daha açık olur. Hastaya egzersiz verilmeden ve sıcak/soğuk uygulamalar yapılmadan önce fizyoterapist tarafından mutlaka duyu testi yapılmalıdır. Duyu testi sonucunda duyu kaybı tespit edilirse uygulamalar daha dikkatli olarak verilmelidir.
Diyabetli birey egzersizden önce başka nelere dikkat etmeli?
- Birey, egzersiz yapmadan önce kan şekerini ölçmelidir, kan şekeri ölçümü sonucuna göre egzersiz planlaması yapılmalıdır.
- Birey insülin kullanıyorsa egzersizden 1 saat önce insülin enjeksiyonu yapmış olmalıdır.
- Egzersiz yapacak olan diyabet hastasına insülin enjeksiyonunu karnından yapması önerilir.
- Birey egzersiz sırasında yanında kesme şeker bulundurmalıdır.
Egzersiz sırasında oluşabilecek sağlık sorunlarını engellemek için diyabetli bireyin fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapmasını öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi almak için hekiminize ve fizyoterapistinize danışın.
0 yorum