Diyet uygulayan çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Çocuğunuz obezite veya diğer sağlık sorunları nedeniyle diyetisyen tarafından hazırlanmış bir beslenme programı uyguluyorsa yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir.

zorbalık-anksiyete-okul-çocuk-siberzorbalık-teknoloji-çocuklar-psikoloji-çocuk psikolojisi-öğretmen

Çocukların yeme alışkanlıklarının aile içinde nasıl şekillendiğinden “Ebeveyn tutumları çocukların yeme davranışını nasıl etkiliyor?” isimli yazımda bahsetmiştim. Şimdi de beslenme programı uygulayan çocuğunuz için neler yapabileceğinize bakalım.

çocuk, anne, yemek, aperatif, alternatif, etkinlik, mutfak, aile

Model olun

Çocuğunuz birçok davranışı sizi gözlemleyerek ve taklit ederek öğreniyor. Sağlıklı beslenme davranışlarını ona model olarak öğretebilirsiniz.

çocuk, anne, yemek, model, obezite, çocuk, obez çocuk

Yemeklerinizi beraber tüketin

Olumlu duygularla sonuçlanan davranışları tekrarlama eğiliminde oluyoruz. Sofraya birlikte oturmanız çocuğunuzla aranızdaki duygusal paylaşımı artırırken çocuğunuzun düzenli beslenmesine yardımcı oluyor.

saat, zaman, yemek zamanı, plan

• Rutin oluşturun

Rutinler çocuklara güvende hissettirdiğinden tutarlı davrandığınızda size uyum sağlama olasılıkları artıyor. Yemek yediğiniz alanın ve öğün saatlerinizin düzenli olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun teknolojik cihazlar eşliğinde yemek yemediğinden emin olun ve bu konuda çocuğunuza model olun.

masa, yemek, yemek masası, model, çocuk, obezite

• Sofra düzeninizi planlayın

Sadece yiyeceğiniz miktarda yemeği sofranızda bulundurun. Çocuğunuzun tabağını ayırarak ona kendi tabağınızdan yemek yedirmemeye özen gösterin. Ayrıca beslenme programında yer almayan besinleri sofrada bulundurmayın.

Gazlı içecekler yerine içme suyu veya maden suyu kullanarak çocuğunuza model olabilirsiniz.

obezite, çocuk, obez çocuk, kraker, abur cubur, obezite

• Paketli gıda tüketiminizi gözden geçirin

Ailenizin sağlığı için paketli gıdaları (çikolata, cips, şeker, kraker vb.) satın almamaya özen gösterin. Satın alıyorsanız bu ürünleri çocuğunuzun erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin. Paketli gıdalara sağlıklı alternatifler oluşturmayı da deneyebilirsiniz.

obezite, hamburger, abur cubur, kalori, çocuk obezite, çocuk diyet

• Ödüllendirin

Çocuğunuz beslenme programına uyum sağladığında onu destekleyebilirsiniz. Ağırlık kaybını değil, ağırlık kaybını sağlayan davranışları ödüllendirin. Ödülün ne olacağına çocuğunuzla birlikte karar verin ancak besinleri ödül olarak kullanmayın. Çocuğunuz diyetini uygulamadığı zaman onu asla cezalandırmayın.

terapi, psikoterapi, psikolog, çocuk, çocuk psikoloğu, su, masa

Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenmesine yardımcı olurken zorluk yaşıyorsanız diyetisyeninizin tavsiyesi doğrulusunda psikolog desteği de alabilirsiniz.

1.849 kez okundu


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.