Bu içeriğimi beslenme ve diyetetik öğrencilerinden aldığım soruları  hem mesleki hem de akademik yaşamımda edindiğim deneyimler neticesinde yanıtlamak için oluşturuyorum. Yazımın meslektaş adaylarıma yararlı olmasını ümit ediyorum.

agorafobi-agorafobik-alan-korkusu-acik-alan-korkusu-kapali-alan-korkusu-utanma-mahcup-yalniz-saklanma-kutu-koli-karton-siyahbeyaz

1 • Bilimsel konuların siyahı ve beyazı bulunmuyor

Bilimde simsiyah ya da bembeyaza pek ender rastlanıyor, çoğunlukla çeşitli griler bulunuyor. Öncelikle sorduğunuz her sorunun basit, kısa ve net yanıtı olmayabilir. Araştırarak ve okuyarak öğrenin.

halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, kırgınlık, hastalık, kadın, iş, ofis, bilgisayar, çalışma, toplantı

2 • Gerçeğin hiç kimsenin tekelinde olmadığını unutmayın

Mesleki anlamda kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz? Burada rehberiniz sosyal medya gönderileri ya da makaleler değil ilişkin alanda yayımlanan kılavuzlar olmalı, burası son derece önemli. Önünüzde sınırsız bilginin bulunduğu bir dünya var, kimse sizden gizli bilgiler saklamıyor.

öğrenci, stajyer, kitap, okuma, meyve, ara verme, okurken atıştırma, ders çalışırken atıştırma yapma

3 • Sabırlı olun

Başaramadığınızda pes etmeyin. Denemekten vazgeçmeyin, tutarlı ve ısrarcı olun, odaklanın ve hedefinizi gerçekleştirmek için yeni hedefler belirleyin.

hukuk, adalet, tokmak, avukat

4 • Meslek etiğini önemseyin

Diyetisyenlik mesleği etik kodlarını okuyun. Bu kuralları içselleştirin. Ayrıca etik kodlara uygun olmayan durumlara şahit olduğunuzda sessiz kalmayın, makul tepkiler verin.

kişiye özel kitap damgası, besin nasıl çalışır

5 • Doğru kaynakları okuyun

Bölümünüzdeki hocalarınızdan kaynak önerileri isteyin. Kılavuzları inceleyin. Ayrıca Pubmed, Sciencedirect, Google Scholar (Google Akademik), eatright.org ve Healthline gibi kaynakları kullanabilirsiniz.

macbook, kitap, çalışma, ders, staj, intern, kadın, kafe, okuma, akademik, öğrenci

6 • Gönüllü olarak stajlar yapın

Yaz stajlarını değerlendirin. Kamuda ya da özel kuruluşlarda mesleğinize yön vermenizi sağlayacak çok değerli hocalarınız bulunuyor.

Psikolog, psikolojik danışma, psikiyatri doktoru, yaşam koçu

7 • Süpervizyon alın

Mesleğinde deneyimli bir uzmanın daha az deneyimli bir meslektaşına (konu bağlamında öğrenciye) bilgi, deneyim, destek, değerlendirme ve izlem sunması süpervizyon olarak açıklanıyor. Stajlarınızda aldığınız vakaları takip ederken uzman diyetisyenlerden süpervizyon alabilirsiniz. Süpervizyonun konsültasyon, ödev yaptırma ya da ödev kontrolü olmadığını hatırlatıyorum.

iletşim, sosyal, iişki, sohbet

8 • Dil öğrenin

İngilizcenin dünyaya açılan bir kapı olduğunu bilin ve bu doğrultuda dil yeterliliğinizi artırın. Sadece akademik makale taramak için değil Erasmus ya da Work and travel gibi farklı yurt dışı deneyimlerini de edinebilmeniz adına yabancı dilin gereklilik olduğunu bilin.

araştırma, genetik, kalıtım, laboratuvar, üniversite, akademisyen

9 • Akademiyi düşünün

Artık neredeyse bütün üniversitelerde Beslenme ve Diyetetik bölümü bulunuyor. Bu aynı zamanda akademik personel ihtiyacının da arttığı anlamına geliyor. Eğer siz de akademisyen olmayı hedefliyorsanız ortalamanızı yüksek tutun ve hocalarınızla bilimsel yayın yapmaya gayret edin.

iPhone, telefon, sosyal medya, online diyet

10 • Sosyal medyayı ihtiyatlı kullanın

Sosyal medyayı kullanırken temkinli olun. Burada Instagram, Twitter ya da diğer platformları kullanmamanızı değil vakalarınızın, danışanlarınızın ya da hastalarınızın kişisel bilgilerini (fotoğraf, isim, sağlık durumu ve diğer detaylarını) bu mecralarda paylaşmayın ve danışanınızdan yazılı onay almaksızın ona ilişkin hiçbir veriyi yayımlamamanızı öneriyorum. Bu mecralarda kimliğinizi ve mesleğinizi yansıttığınızı da unutmayın.

kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, mutfak, yemek hazırlama, diyet eğitimi, domates, diyet kartları

Kamu kurumlarına atama puanlarının yükseldiği, özel hastanelerin/şirketlerin mesleki deneyim aradığı, ofis açmanın ve işletmenin bu denli zor olduğu bir dönemde önerilerime kulak vermeniz yararınıza olabilir.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konuyu çok uzatmamak adına 10 madde ile sınırlandırmak istedim. Eklemek istedikleriniz ya da sorularınız varsa lütfen aşağıda yer alan bir cevap yazın alanından bana ulaşın. Sağlıklı, başarılı ve keyifli günler diliyorum.

1.187 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir